Sa 500 kalorija manje dnevno "lakši" za 1 kilogram

Poput mnogih stvari u životu, gubitak kilograma može da bude itekako stresan. Iako je sama dijeta najgori način topljenja kilograma, u većini slučajeva to je jedina opcija. Na šta treba da pazite?Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, najzdraviji način mršavljenja je skidanje pola do jednog kilograma nedeljno. Ako se pola kilograma izjednači s 3.500 kalorija, pa tu količinu podelite na sedam dana, dolazite do računice da dnevno morate unositi 500 kalorija manje.

Naravno, osim unosa manjih količina hrane, trebalo bi praktikovati i vežbanje. Ne zaboravite da se ove okvirne brojke odnose na prosečnu osobu s klasičnom ishranom i uobičajenim načinom života.

“Gubitak kilograma mora da bude vezan za telesnu masu. Ako čovek ima veću količinu masti, onda uz ovakav režim može da izgubi i više kilograma nedeljno”, tvrdi Tom Venuto, autor knjige “Sagorite masnoće, nahranite mišiće”.

“Ako ovu brojku individualizujemo, možemo zaključiti da svaki čovek može nedeljno da izgubi jedan posto svoje mase, znači ako čovek teži 150 kilograma, dopušteni gubitak je kilogram i po nedeljno”, navodi Venuto.