Roditelji, pazite da ne upropastite društveni život tinejdžera!

Da se to ne bi desilo i vama, psiholog i bivša učiteljica Mišel Borba, u svom delu “Velika knjiga rešenja za roditeljske probleme: 101 odgovor na svakodnevne izazove i najveće brige”

Rečenica da roditelji mogu da upropaste decu, verovatno je stara koliko i roditeljstvo. Da se to ne bi desilo i vama, psiholog i bivša učiteljica Mišel Borba, u svom delu “Velika knjiga rešenja za roditeljske probleme: 101 odgovor na svakodnevne izazove i najveće brige”, navela je najopasnije načine na koje mame i tate ugrožavaju društveni život naslednika.

* Niste dobar uzor

Govorite im da moraju da budu pristojni, dok vi ružno i glasno napadnete konobara jer nije doneo to što ste naručili? Pričate da ogovaranje nije lepo, a vi opanjkavate roditelje i prijatelje.

* Ne osluškujete njihove želje

Insistirate da vaš stidljivi sin pravi veliku rođendansku žurku, iako bi on da pozove samo najbliže drugove? Ćerku upisujete na sport koji ne voli? Takve stvari mogu samo da upropaste tinejdžere.

* Ponašate se kao da ste iz “kamenog doba”

Dete sramotite pred prijateljima, jer ne shvatate način komunikacije mladih i nove fore? Terate sina da se oblači kao pre trideset godina… Odbijate nove obrasce ponašanja tinejdžera, mislite da je to pogubno za njihovu ličnost i razvoj.

* Stalno ih kritikujete

Prisluškujete im razgovore, govorite šta je trebalo da kaže, uradi, predloži ili prećuti? Tako ga obeshrabrujete u usvajanju društvenih veština.

* Vi ste iznad drugih

Prijatelji vašeg deteta ne ispunjavaju vaše kriterijume? Odnosite se prema njima sa nepoštovanjem, ignorišete ih ili nikada nemate vremena da ih upoznate i saznate više o njima? Na taj način svoju decu zbunjujete i udaljavate od ljudi i od sebe.

* Želite da im budete najbolji prijatelj

Važnije vam je da se sviđate detetu, nego da postavite prirodne granice? Greška. Ne zaboravite da ste vi roditelj, a ne najbolja drugarica za kafenisanje ili ortak za pivo.

* Kuća strave

Ne očekujte da će vaše dete okupljati društvo kod kuće, ako se ukućani svađaju i vređaju. Dom mora da bude srećno i prijatno mesto za boravak.