Redovnije čišćenje doma – manje prehlada

Dajemo vam par saveta kako da vaš dom postane prava „sigurna zona“, bez bakterija i virusa koji izazivaju grip.

1. Proverite i promenite filtere
Filteri u klimi i drugim uređajima zahtevaju godišnju “inspekciju” i u zavisnosti od mesta u kom živite – redovno menjanje. Kada se nečiste redovno, oni mogu ispuštati (pre nego da “love”) razne patogene koji nam mogu škoditi.

2. Ne žurite sa usisavanjem!
Čišćenje kuće je bitno, kao što i sami znate. Ali, kada je reč o usisavanju, što sporije to bolje. Brzo usisavanje i pomeranje papučice ima suprotan efekat od kupljenja prašine i ostale prljavštine. Kada je kesa u kojoj se skuplja prljavština puna, najbolje je da izađete napolje i ispraznite. Kada se prazni iz nje se u vazduh mogu ispustiti salmonela i E. koli.

3. Uključite ventilaciju u kupatilu kada se tuširate ili kupate
Uključivanjem ventilacije tokom kupanja ili tuširanja, sprečićete nakupljanje buđi koja nastaje od vlage i pare. Ova podmukla supstanca može izazvati curenje nosa, gušenje i iritaciju očiju. Buđ je pogotovo opasna kod osoba sa astmom i alergijama, jer može aktivirati napade.

4. Očistite slavinu u kuhinji
Mali deo slavine koji se nalazi na samom vrhu (koji sadrži filter za vodu) je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija, koje odatle mogu preći na mnoge druge površine. Bakterije čak mogu preko vode preći naše sudove ili hranu koju perete. Da biste se rešili bakterija, jednom nedeljno skidajte taj deo slavine i potapajte ga u sredstvo za dezinfekciju ili razblaženi izbeljivač.

5. Perite redovno otirač
Bakterije su gosti koje uvek treba da oterate od svoje kuće. Prema nedavnim studijama, skoro 96% cipela sadrži koliformne bakterije u tragovima. To je bakterija koja izaziva bolesti vezane za digestivni trakt. Da biste se rešili ovih bakterija, jednom nedeljno isprskajte otirač ispred vrata sa dezinfekcionim sredstvom i izuvajte se pre nego što uđete u kuću.

6. Redovno čistite i dezinfikujte gumu od frižidera (na vratima)
Da biste zaštitili svoju porodicu i hranu od buđi, potrudite se da redovno čistite gumu frižidera koja se nalazi na unutrašnjem delu vrata. Prema istraživanju sa Univerziteta u Arizoni, od 160 domova, čak 83% je imalo buđ na gumi frižidera. Za izbegavanje pojave buđi, brišite jednom nedeljno ovaj deo frižidera dezinfekcionim sredstvom ili razblaženim izbeljivačem.