Razlozi zašto smo stalno pospani zimi

Čak trećina svetske populacije pati od nesanice, koja nije uvek izazvana samo neudobnim krevetom ili bukom koja dolazi iz komšijskog stana. Hronični umor, iscrpljenost i tromost mogu biti posledica raznih zdravstvenih problema, ali i prisustva aparata koji su označeni kao svojevrsni “kradljivci” naše energije

Mobilni i bežični telefon
Pospanost, vrtoglavica, glavobolja i umor mogu biti simptomi takozvane električne osetljivosti, koja pogađa trećinu populacije. Električna energija koju emituju bežični i mobilni telefon negativno utiče na prirodni ritam ljudskog tela, zbog čega je veliki neprijatelji čvrstog sna. Zato se potrudite da mobilni ne unosite u svoju spavaću sobu, a ako je to neizbežno, neka onda bude podalje od kreveta, kako ne biste bili izloženi električnim talasima koje emituje.

  Fen, digitalni sat i monitor
Može da zvuči neverovatno, ali pospanost može da izazove i običan fen za kosu, zbog čega ga ne treba koristiti duže od deset minuta. I električni uređaji poput digitalnog sata ili monitor računara deluju negativno na organizam, pa se zato javlja umor.

  Loša funkcija bubrega
Bol, temperatura i često mokrenje mogu biti znaci da nešto nije u redu s bubrezima, a sve to može pratiti i nedostatak energije. Problemi s bubrezima mogu da ukazuju i na anemiju, za koju je poznato da uzrokuje pospanost i umor. Ako sumnjate da bi ovo mogli biti uzroci vaše hronične pospanosti, svakako uradite analizu krvi i urina. Za zdrave bubrege dobro je da se svakog dana pije šest do osam čaša tečnosti, ne uključujući kofein i alkohol, koji mogu da iritiraju bešiku.

  Intolerancija na hranu
Posle konzumiranja pšenice, mlečnih proizvoda i šećera možete osetiti tromost i razdražljivost jer se aktivirao imunološki sistem, koji koristi puno energije. Ako ste za ručak uzeli sendvič sa sirom ili krem supu sa pecivom, vaše telo će trošiti snagu na varenje hrane ne pretvarajući je u energiju, što je inače normalno. U ovakvom slučaju najjednostavnije je da uradite test kojim ćete utvrditi da li patite od intolerancije na neku vrstu hrane ili da li ste čak alergični na nju.

  Udoban dušek
Ključ dobrog i kvalitetnog sna je dušek, jer na njemu ipak provedete jednu trećinu života. Svoj dušek učinićete udobnijim ako na njega stavite presvlaku od ovčje kože. Ona će omekšati dušek, a zadržati pravilnu temperaturu vašeg tela tokom noći.

  Nedostatak vitamina B12
Iako uzimate multivitamine i zdravo se hranite, ipak osećate umor i iscrpljenost? Možda vašem organizmu nedostaje vitamin B12, koji je neophodan za energiju. U težim slučajevima manjak ovog vitamina može dovesti do ozbiljne anemije, na koju može da ukaže i žućkasta boja kože. Ali, ako ste samo umorni i razdražljivi, možda bi trebalo da povećate unos vitamina B12.

  Pogrešno vreme za vežbanje
Pred spavanje ne bi trebalo da radite intenzivne i teške vežbe jer će vam one povećati adrenalin, ubrzati rad srca i pluća, pa nećete moći da spavate. Trčanje ili aerobik su vežbe koje podižu energiju, pa ih zato treba raditi ujutro, dok je uveče bolje da pešačite ili radite jogu za istezanje mišića i smirivanje tela i duše. Koliko god da ste iscrpljeni, skupite još malo snage za pola sata lagane fizičke aktivnosti, bar tri puta nedeljno, jer i izostanak fizičke aktivnosti može vam izazvati hronični umor…

  Dijabetes
Jedan od ozbiljnih uzroka umora može da bude dijabetes, koji nastaje jer se u krvi nalazi previše šećera, odnosno glukoze, koju telo ne može pravilno da iskoristi. Naime, jetra počinje da ispušta u krv više glukoze nego što je uobičajeno, pa telo ne može da je pretvori u energiju. Telo zatim ispušta zalihe masnoće i belančevina, pokušavajući da se oslobodi viška glukoze, čime se problem još više pojačava. Zbog toga ljudi koji ne leče dijabetes osećaju umor i gube težinu. Simptomi ove bolesti su i često uriniranje, ekstremna žeđ, neobuzdana želja za slatkom, masnom ili hranom bogatom skrobom. Analizom krvi lako se može utvrditi nivo glukoze. Da bi se sprečila šećerna bolest, treba jesti svaka tri sata, izbegavati hleb, voćne jogurte, sokove, cigarete i kofein. Umesto toga, svoj tanjir napunite:
morskim plodovima, jajima, zelenim povrćem, kruškama, grožđem, breskvama i kivijem.

Štitna žlezda proizvodi hormon koji kontroliše metabolizam i reguliše nivo energije u organizmu. Ako vam štitna žlezda ne radi pravilno, odnosno ne proizvodi dovoljno hormona, možete se ugojiti, koža i kosa će vam postati suvi, osećaćete se depresivno i umorno. Zato kod endokrinologa prekontrolišite svoju štitastu žlezdu i, ukoliko postoji poremećaj u njenom radu, biće vam prepisane tablete koje će nadoknaditi nedostatak hormona. Pomoći će i ishrana bogata ribom, voćem, povrćem i morske alge. Ukoliko imate problema sa štitnom žlezdom, trebalo bi da izbegavate alkohol i cigarete.

Depresija

Umor je jedan od simptoma najčešće psihičke bolesti današnjice, depresije. Ako vam je uz to još motivacija za svakodnevne aktivnosti na nuli, niste zainteresovani za seks, a telesna težina vam stalno varira, možda patite od ovog psihičkog poremećaja. U tom slučaju obratite se psihologu za pomoć.