Pucaju vam usnice, imajte osip po telu, opada vam kosa…? Saznajte koji vitamin nedostaje vašem telu i rešite problem

Kako biste se uverili da ishranom u telo ne unosite dovoljno korisnih materija, osluškujte svoje telo i signale koje vam ono šalje. Ako primetite promene na telu, to bi moglo da znači da vam nedostaje neki od vitamina ili minerala. Slede promene na telu na koje bi trebalo da obratite pažnju.

  • Pucanje kože na ivicama usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno pomenutih materija.

Rešenje: Jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, mesa živine, lososa, tune, jaja, školjki i rakova.

Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem kao što su brokoli, crvena paprika, kelj i karfiol.

  • Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mestima) i gubitak kose

Nedostaju vam: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ukoliko jedete sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline i banane.

  • Crvene ili bele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, butinama i zadnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rešenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Treba vam više lososa i sardina, plodova kao što su orasi i bademi, te semenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji vaše telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

  • Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama ili bilo gde drugde

Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan sa perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu da se jave i u kombinaciji sa teskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i meso živine.

  • Grčevi u mišićima, probadajući bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete da izgubite više minerala (i vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, te listove maslačka.