Prva simpatija u petoj godini

Prva zaljubljivanja ne traju dugo i mališani ih brzo prevaziđu, a vrlo je važno da ih stariji ne zadirkuju, jer će u kasnijim godinama izbegavati da im poveravaju ljubavne problem.

Mališani se prvi put zaljube u petoj ili šestoj godini, tvrde eksperti. Važno je da roditelji na vreme uoče znake naklonosti, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da to prihvati kao normalan deo odrastanja. Evo kako možete da “provalite” simpatije u vrtiću…

Dete se smeška čim spomene ime simpatije, odjednom se interesuje za romantične scene u crtanim filmovima, igra se “porodice”. Ako primete da priča samo o jednom drugu, odnosno drugarici ili se u obdaništu ne odvaja od tog deteta, vreme je da roditelji postave pitanje tipa: Vidim da si stalno sa Nikolom (Janom), da li se osećaš nekako drugačije kada ste zajedno? Mame i tate ne bi trebalo da navaljuju na zaljubljene mališane i ispituju, već da ih puste da oni odluče da li će im i kako priznati.

Vrlo je važno i da ih stariji ne zadirkuju, jer će u kasnijim godinama izbegavati da im poveravaju ljubavne probleme. Prva zaljubljivanja ne traju dugo i mališani ih brzo prevaziđu, ali osećanja mogu da im budu povređena ako ih simpatija “ostavi”. U tom slučaju bi roditelji trebalo da ispričaju kako su i oni kao mali imali istu situaciju i da to nije ništa strašno.

POSTAVITE GRANICU

Iako se stručnjaci slažu da prve simpatije nemaju nikakve veze sa seksualnošću, roditelji mogu da postave granicu. Treba reći detetu da je u redu da se igraju zajedno, ali da se ne ljube, jer to rade odrasli.