Prva linija obrane od prehlade i gripe: Kefir, feferone i pečurke

Uoči sezone prehlada i gripa jedite što više kefir, ljute paprike, pečurke koje su bogate mineralima, antioksidansima i vitaminima. Fokusiranjem ishrane na njih, smanjujemo rizik od upale i oštećenja ćelija, a tako se štitimo od tih dosadnih zimskih boljki.

Nutricionisti preporučuju masniju ribu poput lososa, tunja i skuše, jer zahvaljujući omega 3 masnim
kiselinama pomažu smanju rizika od štetnih upala. Konzumiranje ribe ili uzimanje pomenute vrste masne
kiseline, ali redovno, pomaže i kod umanjenja stresa, usled koga pada imunitet, pokazuje istraživanje
Univerziteta u Merilendu. Evo čime još treba da obogatite svoj meni.

ANASONPimpinellaAnisum4-504


SEMENKE ANISA

Lekovita svojstva anisa poznavao je i “otac” medicine Hipokrat, a Udruženje farmaceuta SAD otkrilo je
da anis ublažava tegobe i simptome kašlja, s tim da pročišćava disajne puteve. Trebalo bi uzimati sirove
semenke, ali je od koristi i čak od ansia začinjen cimetom i medom.

jpg.jpeg_780375194-1

BELI LUK
Ovaj prirodni antibiotik umanjuje za 50 odsto verovatnoću obolevanja od gripa, a osim toga štiti organizam
od drugih zapaljenskim procesa. Kuvanjem se gube antioksidanti, tako da ga koristite u sirovom stanju.

19

JOGURT I KEFIR
Bakterije koje se nalaze u jogurtu i kefiru saveznici su zdrave mikroflore, koja obezbeđuje imunitet i
odbranu od bolesti. Osim toga, svakodnevno uzimanje probiotika smanjuje rizik od infekcija disajnih puteva.

Tea_in_different_grade_of_fermentation
ČAJ
Sve vrste čajeva sadrže antioksidante sa zaštitnim svojstvima, koji pomažu odbrani organizma. Prema japanskoj studiji, ljudi koji svakodnevno piju čaj imaju trostruko manje mogućnosti za obolevanja od gripa, ali isto tako i manji rizik od nastanka raka ili srčanih obolenja.

211
FEFERONE
Poput limuna, ljute papričice su bogate vitaminom C koji pomaže u borbi s bakterijama i virusima. Jedna
papričica sadrži oko 150 mg vitamina C, dok jedna pomorandža ima tek oko 100 mg tog vitamina. Osim
toga, kapsaicin koji je aktivan sastojak ljutih paprika pročišćava dišne puteve i olakšava prohodnost
sinusa.

mushroom-group

PEČURKE
One su bogate antioksidansima, kalijumom, B vitaminima i vlaknima, a dokazano je njihovo protivupalno
dejstvo.

cooked_turkey

ĆURETINA
Proteini u belom mesu, kakvo je ćureće, su gorivo za izgradnju antitela kojima se organizam bori protiv bakterije i virusa. Zbog toga je belo meso odličan izbor u hladnim jesenjim danima.

10bd1e215a7239b02e00cb3bb7f7ad77

 

BOROVNICE
Ovo voće sadrži više aktivnih antioksidansa od bilo kog drugog svežeg voća i zbog toga su najbolji saveznici dobrog imuniteta, pokazala je studija “Kornel” univerziteta. Dobar izbor su i zamrznute ili sušene, jer su takođe bogate vitaminima.

e8c4042b13505436
BRAZILSKI ORAH

Pun je proteina, zdrave masnoće, kao i selena koji pomaže kod gripa. Dovoljno je pojesti dva do tri brazilska oraha dnevno. Veća količina, zbog filtinske kiseline kojom je bogat, može da ometa absorbovanje drugih minerala i gvožđa.

cach-lam-trang-da-voi-khoai-tay5-679x520

ŠARGAREPA I KROMPIR

Beta karoten u šargarepi i krompiru pomaže pretvaranju A vitamina i održanje zdravog imunog sistema.
Kod upale sluzokože grla i nosa posebno je korisno povećati unos ove dve namirnice.