Prsti su vam uvek hladni? Ovo su mogući razlozi

Hladni prsti na rukama i nogama? Problem mnogih i nimalo prijatan osećaj. Većina nas smatra da je uzrok loša cirkulacija. Da li je to jedini uzrok ili ima još nekih uzročnika?

REJNOOV SINDROM

Ovaj poremećaj je čest uzrok hladnih prstiju. Rejnoov sindrom je stаnje u kome se mаle аrterije koje snаbdevаju krvlju periferne delove tela sužavaju (spazam) i dolazi do slabe prokrvljenosti tih delova tela. Kao posledica njihovog sužavanja, javlja se bledilo (prsti ruku, uši i nos), a najčešće se javlja prilikom izlaganja hladnoći. Dobra vest je da je ovaj sindrom više neprijatnost nego ozbiljan problem. Promene u stilu života, nošenje rukavica i izbegavanje stresa mogu ublažiti i držati ovaj poremećaj pod kontrolom.

AUTOIMUNE BOLESTI

Ponekad neko drugo oboljenje može izazvati Rejnoov sindrom. Lupus, poremećaj prilikom koga imunološki sistem napada sopstveno tkivo; sklerodermija, bolest koja dovodi do stvaranja ožiljaka na koži; reumatoidni artritis i druge autoimune bolesti mogu dovesti do pojave Rejnoovog sindroma. Ova pojava se naziva sekundarni Rejnoov sindrom. Kada se početni uzrok utvrdi i eliminiše, simptomi se poboljšavaju.

HIPOTIREOZA

Nije neuobičajeno da imate hladne prste kada vaša tiroidna (štitna) žlezda ne radi kako treba.
Štitasta žlezda je termometar tela. Kada ima probleme u radu, većina funkcija tela se uspori i možete osetiti simptome poput umora, konstipacije, dobitka na težini i stalan osećaj hladnoće u prstima.

PROBLEMI SA CIRKULACIJOM

Ovo je ono što verovatno većina ljudi misli da uzrokuje hladne prste.

Loša cirkulacija krvi dešava se kada je smanjen protok krvi kroz telo, a mogu je prouzrokovati slaba sposobnost pumpanja krvi srca, fizičke prepreke za tok krvi (poput holesterola koji začepljuje veće arterije i manje kapilare) i ostali razlozi.

Kada srce ne može da dostavi dovoljno krvi telu koliko bi trebalo, osetićete to u vašim rukama i stopalima u vidu hladnoće, utrnulosti i golicanja, a to je zato jer su ekstremiteti najudaljeniji od srca.