Pronalazač penicilina Luj Paster otkrio je moć belog luka kao lek

I pored prodornog i mnogima neprijatnog mirisa, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani, ali i kao leku. Još su graditelji egipatskih piramida i rimski legionari svakodnevno dobijali beli luk da bi očuvali snagu i zdravlje. Luj Paster je 1858. godine potvrdio da ta biljka ima antibakterijska svojstva i da je korišćena za lečenje infekcija pre pronalaska antibiotika.

Beli luk sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih su mnoga znnačajna u prevenciji bolesti. Tako je supstanca alicin, koju sadrži beli luk, antivirusna, antigljivična i antibakterijska.

Osim toga, beli luk je bogat mineralima, kalcijumom, sumporom, fosforom, gvoždjem, ugljenim hidratima, sumpornim eteričnim uljima, azotnim materijama, alinom, fermentima i vitaminima A, C i grupe B (B1, B2, nijacin itd.). Beli luk je i antioksidans, budući da je bogat aminokiselinama koje sadrže sumpor.

Rezultati velikog istraživanja, kojim je obuhvaćeno oko 50.000 žena iz Ajove (SAD), starosti od 55 do 65 godina, ukazuju na to da je beli luk povrće koje u najvećoj meri štiti od kancera debelog creva. Takodje, beli luk znatno snižava holesterol u krvi i sprečava nastanak ateroskleroze.

“Ovo povrće sprečava nastajanje krvnih ugrušaka, što je verovatno bezbedniji način od svakodnevnog uzimanja aspirina, koji mogu da prouzrokuju krvarenje u želucu”, tvrdi Patrik Holford, osnivač Instituta za optimalnu ishranu u Londonu.Ispitujući uzorke dugovečnosti, tj. pojave enormno puno stogodišnjaka u italijanskom selu Kampo di Mele, koje se nalazi 130 km južno od Rima, eksperti Svetske zdravstvene organizacije su došli do zaključka da je struktura ishrane tih ljudi glavni uzrok dugovečnosti.