Proizvodi koji povećavaju energiju vašeg tela (2 deo)

Iako svi znamo šta je najbolje za nas, u kriznim situacijama – kada osetimo jaku glad – najčešće podležemo iskušenjima i brzim rešenjima. Obično su to masne i slatke namirnice (keks, čokolada i kafa), koje zaista zadovoljavaju glad – ali nakratko. Osim toga, ova navika uzrokuje velike oscilacije nivoa šećera u krvi, a posledično i mnogo izraženiji nedostatak energije nego na početku ovog začaranog kruga.

1. POMORANDŽE – Ovo voće, poznato po visokom sadržaju vitamina C, omogućava produkciju karnitina – molekula koji pomaže organizmu da sagori masnoće za energiju.

2. NAMAZI OD KIKIRIKIJA I DRUGOG JEZGRASTOG VOĆA – Masnoća i proteini u ovim namazima pružaju koncentrovani izvor energije. Rastvorljiva biljna vlakna, koja se takođe nalaze u sastavu ovih namaza, kontrolišu nivo šećera u krvi i sprečavaju prodor zasićenih masti u krvotok. Većina vrsta jezgrastog voća – uključujući kikiriki, orahe, indijski orah i badem – bogata je amino kiselinom argininom, koji opušta krvne sudove, pa tako i reguliše krvni pritisak. Koristite namaze kojima nije dodat šećer.

3. LOSOS – Ova vrsta ribe je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje regulišu proces zgrušavanja krvi i suženja krvnih sudova, čime se održava optimalno stanje ćelijskih membrana i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Osim toga, ribe iz hladnih voda, poput lososa i haringe, kao i školjke, bogate su proteinima i magnezijumom, koji učestvuju u procesu pretvaranja glukoze u energiju.

4. MORSKE ALGE – Ova vrsta biljki (najkvalitetnija je nori) sadrže najveći broj minerala od svih namirnica, kao i pantoteinsku kiselinu (vitamin B5) i riboflavin (B2). Sve ove materije su neophodne organizmu za stvaranje energije.

5. JOGURT – Ovaj mlečni proizvod je odličan izvor proteina i vitamina B kompleksa – što su elementi od krucijalnog značaja za pretvaranje hranljivih materija u energiju i redukciju stresa i anksioznosti – uključujući B12, koji izgrađuje zdrave i jake eritrocite. Ako želite da jogurtu dodate malo arome, stavite kašičicu prirodnog meda ili malo iseckanog svežeg voća u običan jogurt.