Prirodna prevencija protiv raka i lek broj 1 za probleme sa bubrezima

Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih supstanci i karotenoida. Takođe je odličan izvor folne kiseline, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama. Prepuna je antioksidanata, koji štite organizam od prevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Cvekla je i tradicionalni lek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Normalizuje krvni pritisak, a redovno konzumiranje cvekle može sprečiti proširene vene. Kvalitet gvožđa u cvekli je izvanredan i ono je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u lečenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom šargarepe je odličan lek za giht , bolesti bubrega i žučnog mehura .

Lišće cvekle je bogato beta – karotenom , folnom kiselinom , hlorofilom , kalijumom , vitaminom C i gvožđem . Od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao spanać.

Cvekla ima lekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja , ali kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje napraviti sok od sirove cvekle .

Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka . Sprema se tako što se cvekla tanko oguli , sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom .

Kada ova smesa odstoji , dobro se procedi i pije u gutljajima celog dana . Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka . Kada se oseti poboljšanje , količinu treba smanjiti na četvrtinu .