Prepoznajte na vreme simptome menopauze

Depresija, vrući talasi, nesanica su neki od simptoma ulaska u menopauzu. Obično žena ulazi u menopauzu između 45 i 55 godine, ali se nekad dešava I ranije što može sa sobom doneti velike promene.

Kako biste lakše izgurali sve promene koje dolaze sa menopauzom, I sačuvali zdravlje organizma, ne bi trebalo da ignorišete ovih 9 znakova.

  1. Neredovne menstruacije

Promene hormona utiču na Vaše jajnike i to može uticati da menstruacija izoostane i po par meseci. To mogu biti  prvi znaci menopauze.

  1. Promene raspoloženja

Menopauza utiče na promene raspoloženja, pa tako često dovodi do osećanja razdražljivosti, nervoze, pa čak i anksioznosti. Promene u ponašanju su česti znaci da je nastupila menopauza, ali i nedostatak sna može uticati na loše raspoloženje.

  1. Vrućine

Odjednom vam je vruće i znojite se? Valunzi u kojima se žene preznojavaju jedan su od najgorih simptoma. Intenzitet trajanja može da varira u toku dana i noći,  ali noćno znojenje može biti lakše ako pazite da temperatura u prostoriji ne bude viša od 19 stepeni i nabavite obloge koje hlade poput svilenih.

  1. Vaginalna suvoća

Hormonske promene smanjuju količinu tečnosti koju vagina luči što utiče i na zid vagine. Smanjuje vlažnost i elastičnost vagine. Nekima ženama se stvara jako neugodan osećaj zbog ovoga, dok druge primećuju ove simptome samo u toku odnosa.

  1. Urinarne infekcije

Žene su generalno sklone urinarnim infekcijama, ali one mogu biti i posledica ulaska u menopauzu. Ukoliko se javi simptomi urinarne infekcije i bol, obratite se lekaru.

  1. Povišen holesterol

Hormon estrogen je zadužen za regulisanje dobrog i lošeg  holesterola. Ako se tokom menopauze količina estrogena smanji, lako se može dogoditi da vam nivo lošeg (LDL) holesterola naglo skoči. Osim toga, nivo dobrog holesterola može se sniziti.

  1. Nega kože

Padom hormona estrogena može vam se dogoditi da koža bude suvlja nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme, čak i one s uljima.

  1. Višak kilograma

Estrogen je krivac i za višak kilograma što žene takođe često iskuse u prelaznom periodu i nakon što uđu u menopauzu. Budući da ga ima manje u organizmu telo sakuplja masnoću i kilogrami se stvore preko noći. Čak i ako redovno vežbate i zdravo se hranite, možda ćete morati biti malo više aktivni dok se telo ne privikne na novi režim.

  1. Preskakanje srca

Preskakanje srca može biti jasan znak menopauze zbog hormonalnih promena. Ozbiljnije stanje, zbog kojeg svakako morate posetiti lekara, jeste ono kada preskakanja traju nekoliko minuta, imate osećaj da vam nestaje dah ili čak imate osećaj da ćete pasti u nesvest.