Pravilno čuvanje i pripremanje hrane sprečava trovanje

Neke namirnice koje kupujemo u supermarketima sadrže uputstvo kako da se pripreme i kako da se čuvaju. Međutim, i pored toga, često dolazi do trovanja hranom.

„Ribu, meso i mesne prerađevine je potrebno čuvati u frižideru na temperaturi od četiri stepena. Ako sveže meso ili svežu ribu planirate da pripremite istog dana kada ste je kupili ili narednog dana, nema potrebe da je zamrznete. Ali, ako želite da je pripremite za nekoliko dana, ne zaboravite da je zamrznete“ kaže Ljubiša Knežević, predsednik Društva dijetetičara- nutricionista u Srbiji.

Pored toga, zamrznuto meso ne treba spremati dok se celo ne odmrzne.

„Meso treba odmrznuti pre nego što se pripremi da bi se videlo kakvog je kvaliteta, boje i kakvog je mirisa. Akoniste sigurni u ispravnost mesa, nemojte da rizikujete. Neke bakterije ne mogu biti uništene ni zamrzavanjem , to samo može da spreči njeno širenje i razmnožavanje, zato jer kad je zamrznuto ne mogu biti aktivne. Ali sve ove bakterije se neutrališu termičkom obradom, odnosno grejanjem, prženjem, pečenjem, kuvanjem“, objasnio je on.

Voće i povrće nespadaju u hranu koja je opasna, jer su tragovi trovanja evidenntni na njima, ali budite oprezni.

„Najvažnije je dobro oprati voće i povrće. Što se tiče skladištenja, voće i povrćemožete da čuvate na sobnoj temperaturi, nema potrebe da čuvate u frižider“, kaže jedan nutricionista.

Sosovi za testenine mogu da budu veoma opasni, što može da prouzokuje trovanje hranom.

„Ako kupujete gotove sosove, dobro pročitajte uputstvo na proizvod. Inače, kod svakog proizvoda koji kupite strogo se pridržavjte roka upotrebe i saveta za održavanje. Sosove, kao i mlečne proizvode, proizvode od mesa i jaja, treba čuvati u frižideru na temperaturi od pet do osam stepeni Celziusa“savetuju.

SVINJSKO MESO

Svinjsko meso mora detaljno da se isprži. Stručnjaci su najviše zabrinuti za hepatitis E, što je uobičajeno kod svinja. To još uvek nije jasno da li je opasno za ljude. Iako ljudi mogu imati hepatitis E, ali ni to nije isto kod svakog isti tip kao kod svinje. Najbolja prevencija je da spremite meso tako da nema roze mrlje na njemu.

PILEĆE MESO

Kad izvadite piletinu iz zamtzivača, sačekajte da se celo odmrzne pre kuvanja i kuvajte dok poslednji roze trag ne nestane sa mesa.

VOĆE I POVRĆE

Sva namirnice koje rastu u zemlji mogu da dođu u kontakt sa bakterijama, kao što je ešerihija koli 0157, koja može da prouzokuje ozbiljne probleme. Ova bakterija, koju izbacuje stoka, dolazi u kontakt sa zemljom i može da se nađe u voću i povrću.

TRIKOVI DA HRANA TRAJE DUŽE

  • Umotajte vrh banane folijom da traje tri do pet dana duže
  • Čuvajte jabuke u blizini krompira,da sprečite klijanje
  • Pečurke čuvajte u papirnoj kesi, a ne u plastičnoj
  • Čuvajte mleko na sredini u frižideru, a ne u vratima jer je temperatura niža
  • Jaja držite na srednju policu u frižideru da traju tri ili četiri nedelje duže od roka trajanja
  • Čuvajte stariju hranu ispred sveže hrane, da bi znali šta prvo da iskoristite.