Popodnevna dremka za bolje pamćenje

Kratak popodnevni odmor tokom radne nedelje je nešto što je svima neophodno. Ne samo da će te se izgledati sveže i odmorno, već će taj kratak odmor pozitivno uticati i na vaše mentalne sposobnosti.

Nedavno sprovedena istraživanja na Univerzitetu u Ženevi su pokazala da, kratak odmor nakon učenja pomaže našem mozgu da bolje zapamti naučeno gradivo. –Tokom sna, nove informacije u našem mozgu se konsoliduju i prenose u područje mozga koje je povezano sa dugoročnim pamćenjem, kazao je doktor Igloi.

Da bi došli do ovih rezultata Dr Igloi i njegovi saradnici, angažovali su 31 dobrovojca koji su bili podeljeni u dve grupe od kojih je jedna imala pravo na odmor dok druga nije.
U određeno doba dana obe grupe su bile podvrgnute mentalnom ispitivanju, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija tj pamćenju. Obe grupe sui male identične rezultate. Nakon dobijenih prvih rezultata, ispitanici koji su zadržani da se odmore otišli su da spavaju 90 minuta, dok su drugi zadržani budni.

Kasnije tokom dana, svi ispitanici su ponovo bili podvrgnuti nizom mentalnih vežbi. Učesnici ispitivanja koji su spavali su mnogo bolje reagovali, pa su čak poboljšali svoje rezultate, istakli su istraživači.

Ono što je iznenadilo istraživače tri meseca nakon sprovedenih ispitivanja, bilo je to da gupa koja je imala pravo na odmor, je i nakon toiko vremana pokazala zavidne rezultate. Pored toga što su davali pozitivne odgovore, pokazivali sui  više sigurnosti u sebe prilikom davanja istih, što nije bio slučaj sa ispitanicima iz druge grupe –Znali smo da san nakon učenja pozitivno utiče na pamćenje ali sada sa sigurnošću možemo da tvrdimo ljudski mozak pamti ono što je bitno i što može da se primeni u budućnosti, zaključuje Dr Igloi.