Pomognite “blokiranom” želucu

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcionisanje i izazivaju tegobe. Stoga je, pre svega, potrebno eliminisati ove faktore i promeniti navike u ishrani, a ukoliko s vremena na vreme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primenite ove praktične savete koji će rešiti probavne probleme.

Ublažite posledice stresa

Kad god ste u mogućnosti, izdvojte vremena za sebe i provedite ga u prijatnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru sa dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, nane, valerijane i kantariona, koji imaju umirujuće dejstvo.

”Odmorite” želudac

Ukoliko osetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo ”odmori”, potrudite se da izdržite bar četiri-pet sati bez jela. Za to vreme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.

Masirajte stomak

Nežnim kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu, masirajte stomak oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sistem i olakšati tegobe s varenjem.

Topli oblozi

Zagrevanje stomaka flašom tople vode ili termoforom, proveren je lek za ublažavanje želudačnih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se pravi na sledeći način: skuvati jači čaj, ostaviti da se smlači, natopiti peškir, priviti ga na stomak i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne oseti olakšanje.

Blagotvorna mešavina

Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želudačnih sokova i smiruje grčeve u stomaku, kim podstiče izbacivanje gasova, bosiljak održava ravnotežu u crevnoj fl ori, a nana opušta želudac i creva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimuliše produkciju želudačnih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete poneti sa sobom kesicu semenki kima i grickati ih dok ne osetite olakšanje.

Tinkture za prvu pomoć

Ukoliko ste skloni stomačnim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imaće izuzetno brzo i povoljno dejstvo.

Od matičnjaka: 20 g sveže osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri nedelje. Uzimati 20-30 kapi dnevno.