Počinjem u ponedeljak… Zašto stalno odlažemo obaveze ili važne odluke?

Ne mogu danas, uradiću to sutra… Kad „odlaganje“ postane manir, a „izbegavanje“ stil, vreme je da se zapitamo zašto to radimo?
Obaveze i odluke su sastavni deo života i za većinu ljudi one su deo dnevne rutine. Neke se obavljaju i sprovode u delo lako, neosetno, dok se oko drugih mučimo, premišljamo, i najčešće ih izbegavamo.

Svako od nas je bezbroj puta odložio neku obavezu ili odluku, a da možda nije bio ni svestan. Nekim ljudima, međutim, guranje pod tepih ume da postane način života. Psiholozi kažu da su razlozi za neprekidna odlaganja brojni, a najčešći je neprijatnost.
-Odlaganjem ponekad izbegavamo nešto što nam je neprijatno i nadamo se da ćemo odlaganjem uspeti da „rešimo problem“ – kaže psiholog Jelena Pantić.
Strah od neuspeha takođe može da bude razlog odlaganja obaveza i zadataka, a treći razlog je perfekcionizam.

– Neko ko od sebe uvek očekuje savršenstvo i izuzetno visoke rezultate pravi sebi prevelik pritisak i izbegavajući obaveze zapravo izbegava pritisak koji ispunjavanje tih obaveza nosi – objašnjava ona.

Da olakšamo sebi početak sprovođenja u delo neke važne odluke, često se vezujemo za ponedeljak, prvi u mesecu, Novu godinu… Tako se odlučujemo da „od sutra” ostavimo pušenje, krenemo u teretanu, započnemo dijetu.
– Deluje kao dobra motivacija za početak, ali se u praksi mnogo češće pokaže da datum koji smo odredili za početak nečega ili promenu nije dovoljan motivator – kaže Pantić.

Konačno, priterani uza zid i gonjeni sopstvenom savešću, ipak se pokrenemo. Ali, često su naši napori kratkog daha.

– Razlog zašto su drastične promene uglavnom kratkog daha i često neuspešne upravo je to što su drastične. Potrebno je da veliki cilj podelimo na mnogo manjih koraka i da se pri svakom i najmanjem pomaku pohvalimo i nagradimo – kaže Pantić.

Moderna nauka došla je empirijskim istraživanjima do istog onog otkrića koje je mudri Konfučije znao pre 2.500 godina: „Svakog dana donesi korpu zemlje na jedno mesto i napravićeš planinu.” U tome je cela istina o odlaganju i istrajnosti.