Pet kombinacija namirnica koje vašu zdravu ishranu čine još zdravijom

Čim pomislimo na savršene kombinacije hrane, obično nam padnu na pamet meso s krompirićima, šunka s jajima ili keks s mlekom. Možda ne znate, ali određene namirnice još su zdravije u kombinaciji s drugom hranom.
Kad se radi o apsorbiranju hranjivih namirnica u organizmu, spoj određenih namirnica može hranjiv i zdrav obrok učiniti još hranjivijim i zdravijim. Puno vitamina i minerala je još korisnije ako ih konzumiramo jedne s drugima.
Evo nekoliko odličnih prehrambenih kombinacija koje su, osim što su jako zdrave, i vrlo ukusne!
Nemasna govedina i brokoli
Prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nedostatak gvožđa je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka u SAD-u. Žene su posebno sklone ovom zdravstvenom problemu koji može dovesti do poremećaja krvne slike i umora. Budući da vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe, spoj gvožđem bogate govedine ili varivo s namirnicama koje su izvor vitamina C, poput brokolija ili paradajza, sjajan je način da poboljšate nivo gvožđa u krvi.
Jabuke i borovnice
Voće sadrži fitohemikalije, zdrave antioksidante koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. Kada zajedno jedete različito voće, njihove antioksidativne prednosti mogu se povećati, otkrila je studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition. Nutricionisti tako savetuju da je bolje zajedno konzumirati jabuke i borovnice ili napraviti vrlo ukusan smoothie od njih.
Paradajz i avokado
Još jednu ukusnu i zdravu kombinaciju čine paradajz i avokado. Paradajz svoju jarkocrvenu boju duguje likopenu koji ima snažna antioksidativna svojstva, a kako su pokazala istraživanja Klinike Mayo, može blokirati i rast ćelija raka. Istraživači sa univerziteta Oregon otkrili su da masnoća pomaže apsorpciji likopena. Ima li boljeg razloga da dodate kockice paradajza u salatu od avokada?
Tuna i kelj
Kalcijum i vitamin D dve su najvažnije hranjive namirnice koje pomažu jačanju kostiju, a nema ništa bolje od kombinacije tune ili lososa (izvrsnih izvora vitamina D) s keljom, velikim izvorom kalcijuma.
Maslac od kikirikija i banane
Vaše telo i mišići trebaju proteine i ugljenehidrate za oporavak nakon treninga. Napravite savršenu kombinaciju tih makronutrijenata sendvičem s maslacem od kikirikija i bananom.