PET činjenica o tangama koje morate da znate pre nego ih navučete na sebe

Vama odgovaraju jer se ne ocrtavaju kroz garderobu, ali lekari kažu NE! Gde je sredina? Pre nego što se odlučite da ih nosite ili ne nosite pročitajte sledeće…

1. Najvažniji je materijal tangi 
Pamuk, kao prirodan i prozračan materijal, najbolji je izbor kada je reč o donjem vešu inače, a naročito kada se radi o tangama. Pamuk je nežan za kožu, dozvoljava isparavanje vlage koje bi u suprotnom mogla razvoju bakterija, a istraživanje je pokazalo da su se iritacije i svrbež povukli nakon što su ispitanici sintetički veš zamenili pamučnim. Čipka i svilenkasto rublje možda izgledaju privlačnije od pamučnog, ali takve izazovne krpice nosite samo u posebnim, intimnim trenucima.

2. Tange ne izazivaju uvek infekciju
Tange imaju lošu reputacija zbog verovanja da će izazvati infekciju. Ali, nošenje tangi ne uzrokuje nužno ženske zdravstvene probleme, štaviše žene koje nemaju predispoziciju za bolesti poput infekcije urinarnog trakta ili bakterijskih infekcija, dveju najčešćih bolesti koje može da izazove nošenje tangi, mogu ih nositi i da nikada ne dobiju ni jednu od tih bolesti. Oboleti možete samo ako ste skloni tim bolestima (ili bolestima navedenima pod tačkom 5) i u tom slučaju bilo bi najbolje da izbegavate da nosite tange.

3. Tange ne biste smeli da nosite kada ste bolesni…
Kada ste bolesni (pa i onda kada imate običnu prehladu) imunitet vam je oslabljen zbog čega se teže odupire bakterijama. To znači i da postoji veći rizik od razvoja infekcija kojima, kada ste zdravi, niste skloni. Zbog toga bi trebalo kada ste bolesni da izbegavate da nosite tange dok će najbolji izbor biti obične udobne pamučne gaćice.

4. …ili kada vežbate
Kada vežbate znojite se, a znojenje povećava opasnost od širenja bakterija i urinarnih infekcija. Vežbate li u tangama, najčešća bakterija u debelom crijevu E. coli može vrlo lako da dospeti u vaginu ili mokraćni kanal. Zato za vežbanje uvek birajte donje rublje od prozračnog materijala koje propušta znoj da biste bili sigurni i ostali sveži (koliko je to nakon vežbanja moguće).

5. Nošenje tangi može da pogorša već postojeće zdravstvene probleme
Trenje koje uzrokuje nošenje tangi neće uzrokovati hemoroide ili lišajeve, ali ako već imate te zdravstvene probleme, tange ih mogu uveliko pogoršati, naročito ako su premale.