Ovo morate da znate: Najveći mitovi o oralnom seksu

Neki pogrešno veruju da je oralni seks sigurniji od tradicionalnog. Ali, to važi samo u slučaju neželjene trudnoće…

1. Oralni seks i rak grla

Rak kao posledica oralnog seksa? Da.

Pravi uzrok raka grla nije oralni seks, ali humani papiloma virus (HPV) koji se prenosi putem seksa, uključuje i oralni seks. Naučnici su uspeli da uspostave vrste virusa koji su najčešće uzrok raka ždrela i krajnika.

HPV je veoma uobičajena pojava u populaciji odraslih, ali ne dovede uvek do razvoja raka. Ako vaš partner nije nosilac HPV infekcije, rizik od raka je minimalan. Rak izazvan HPV infekcijom, tretira se mnogo bolje nego rak koji je izazvan pušenjem ili alkoholom.

2. Oralni seks i odnosi partnera

Kod nekih parova je oralni seks često uzrok zaoštravanja odnosa, dok ih kod drugih oralni seks samo pojačava. Jedan partner može odbiti oralni seks zbog straha od izazivanja reakcija kod drugog, dok drugi smatraju da je oralni seks najbolji način bliskog kontakta.

3. Rizik od nezaštićenog oralnog seksa

Od oralnog seksa možete dobiti sledeće seksualno prenosive infekcije (SPI): virus humane imunodeficijencije (HIV-a), herpes, sifilis, gonoreju, humani papiloma virus (HPV), hepatitis.

Rizik od prenošenja ovih infekcija zavisi od broja seksualnih partnera, seksa i tehnike oralnog seksa. Da bi sprečili prenos polno prenosivih bolesti koristite specijalnu lateks tkaninu koja se primenjuje na vagini ili na anusu.

4. Oralni seks je rasprostranjeniji među mladima

Mladi smatraju klasičan seks kao nešto “značajno” i ne veruju da oralni seks može da izazove neke probleme.

Prema istraživanju među mladim ljudima, koji su bili podeljeni u tri grupe, iz grupe, koja koristi samo oralni seks, polno prenosivim bolestima zaraženo je bilo 2%, ljudi, iz grupe koja samo praktikuje vaginalni seks, polno prenosivim bolestima zaraženo je 5%, a iz grupe, koja je praktikovala i oralni i vaginalni seks, zaraženo je 13% učesnika.

Momci kažu da im oralni seks donosi društveno i emocionalno zadovoljstvo, dok većina devojaka tvrdi da osećaju određenu krivicu posle oralnog seksa, kao i pogoršanje odnosa sa svojim partnerom.