JAJA
Jaja su neko vreme bila na lošem glasu, ali sada se smatraju vrednom namirnicom. Zahvaljujući proteinima duže vas drže sitim i pomažu da konzumirate manje kalorija tokom dana. Ujedno ih je jednostavno pripremiti i relativno su jeftina.
PUTER OD KIKIRIKIJA
Nezasićene masnoće, belančevine kao i nizak nivo šećera u puteru od kikirikija održaće stabilne nivoe šećera u krvi. Namažite ga na tost ili dodajte kašičicu – dve u žitarice.
BOROVNICE
Borovnice su bogate vlaknima i nemaju puno šećera poput ostalih plodova. Borovnice posebno pomažu u topljenju masnoća. Studija je pokazala da borovnice mogu da smanje rast masnih ćelija za čak 73 posto.
RAŽANI HLEB
Zamenite pšenični hleb ražanim. Studija objavljena u “Nutrition Journalu” pokazala je da su ljudi koji su jeli ražani hleb bili duže siti od onih koji su jeli druge vrste hleba iste kalorijske vrednosti.
GREJPFRUT
Grejp se pokazao izuzetno efikasnim kod mršavljenja i topljenja masnih naslaga. Ipak, budite oprezni ako pijete lekove jer grejp može da oteža posao enzimima koji razgrađuju lekove, pa tako može uticati na njihovu efikasnost. Zato se pre drastičnijeg uvođenja grejpa u vaš jelovnik posavetujte s lekarom.
JOGURT
Jogurt postao je jako popularan i to s razlogom – pun je proteina, ima relativno malo šećera i velik je izvor probiotika. Izaberite nezaslađenu verziju jogurta, dodajte malo meda, ubacite borovnice ili orahe i dobićete savršen doručak.