Osvežavajuće limunade – recepti bez šećera

Limunada – u zdravoj verziji, odnosno bez šećera.  Predstavljamo vam tri domaća recepta za limunadu od lubenice, limuna i jagoda! 

Kako napraviti limunadu?  Ništa ne osvežava tokom vrelih dana, kao hladna, kod kuće pripremljena limunada! Napitak napravljen na vodenoj bazi i citrusa izrazito hidrira telo i daje energiju. Sve to zahvaljujući vitaminu C i malo šećera. Ali, mi odustajemo od druge komponente u korist prirodnih alternativa!  Limunadu možete zasladiti medom ili javorovim sirupom.

Upoznajte naša pravila:

1. Limunada sa medom

Limunada sa medom je veoma osvežavajuća i ide savršeno sa svežim začinskim biljem. Možete koristiti nanu ili matičnjak. Ovo klasično piće stimuliše bolje od kafe!

Recept:  1 litar vode, 1-2 limuna, 3 kašike meda, i prirodna aroma vanile

U šerpu sipajte toplu vodu i rastvorite med. Onda dodajte sok koji ste dobili ceđenjem limuna. Dodati malo vanile. Promešajte dobro, sipajte u staklenu bocu ili teglu i stavite u frižider. Servirajte limunadu sa nanom i kockicama leda.

2. Limunada od lubenice

Limunada od lubenice je osvojila sve prošlog leta. Ove godine želimo da se podseitimo ovog sjajnog ukusa i spremamo piće sa sokom od limuna i slatkog javorovog sirupa. Takođe preporučujemo alternativnu verziju – na osnovu kokosove vode!

Recept:  1 kg lubenica, 1,5 litara vode, 3 limuna, 1-2 kašike javorovog sirupa i led

Očistite lubenicu od semena i izmiksirajte je u blenderu. Zatim sipajte dobijeni sok kroz cediljku da se odvoji od pulpe. Dodajte malo vode i javorovog sirupa. Sve sastojke dobro izmešajte. Limunadu sipati u bokal ili staklenu flašu i ostaviti u frižideru najmanje 3 sata. Servirati sa ledom i kriškom limuna.

3. Limunada od jagoda

Limunada od jagoda je savršeno sezonsko piće sa visokim sadržajem vitamina C! Takva mešavina je pravi saveznik naše lepote, koji ne samo da gasi žeđ, već umiruje vaš apetit za slatkišima!

Recept:  600 g svežih jagoda, 2-3 kašike meda, 1 litar vode, sok od 2 limuna, led i bosiljak

Jagode staviti u posudu blendera, a zatim kroz sito usipati u bokal i dodati im limunov sok. Med rastvoriti u čaši tople vode i sipajte ga u tečnost od voća. Zatim dodati ostale sastojke i sve dobro izmiksirati. Ohladite pre serviranja u frižideru. Servirati limunadu sa ledom i bosiljkom.