Osteoporoza – Zašto treba da brinemo o svojim kostima?

Brojke upozoravaju na zdravlje kostiju, a posebno kada je reč o osteoporozi, kada je gubitak koštane srži brži od od njene ponovne proizvodnje.

Osteoporoza u svetu izazove više od 8,9 miliona preloma godišnje, što znači da svake 3 sekunde čovek slomi kost kao rezultat osteoporoze.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Od 1997. godine osteoporoza je zahvatila 75 miliona ljudi širom Amerike, Evrope i Japana.

Osteoporoza u svetu pogađa 200 miliona žena, navodi se u izveštaju iz 2007. godine. U slučaju osteoporoze kosti su znatno lomljivije. Poseban rizik nose prelomi kičme i kuka, prema Međunarodnoj fondaciji za osteoporozu. “Prelomi kičme mogu rezultirati ozbiljnim posledicama kao što su smanjenje visine, jaki bolovi u leđima i deformiteti kičme .

Prelomi kuka gotovo uvek završavaju operacijom koja dovodi do ozbiljnijih problema. Kada pacijent napusti bolnicu, štake, invalidska kolica ili drugo pomagalo ograničava njegovo slobodno kretanje. Vrlo često koriste se lekovi sa brojnim nuspojavama. Recimo, bisfosfonati, koji se najčešće prepisujuju pacijentima, mogu uticati na proces propadanja koštane srži vilice i izazvati bol u želucu.

Kako kosti dospevaju u ovu fazu?

Čitav skelet se svakih 7-10 godina regeneriše aktivnim procesom remodeliranja kostiju. I ovom procesu učestvuju osteoblasti (ćelije koje grade koštano tkivo) i osteoklasti (ćelije koje razgrađuju koštano tkivo).

Ako je aktivnost osteoblasta u izgradnji kostiju veća od destruktivne aktivnosti osteoklasta, dolazi do procesa regeneracije zdravog koštanog tkiva. U suprotnom, dolazi do gubitka koštane srži, tj kosti se rone.

Osteoporoza vremenom dovodi do ovakvog stanja kostiju. Mnogi od nas ne shvataju koliko su naše kosti u lošem stanju dok ne dođe do najgoreg.

Žene su uglavnom mnogo sklonije osteoporozi, jer imaju manju koštanu masu od muškaraca, a s godinama se gubitak kostiju ubrzava posle menopauze.

Rizik od osteoporoze postoji kod svih. Gustine kostiju u je najveća u 30-im, našim najboljim godinama. Nakon dostizanja svog optimuma, koštana masa polako počinje da se smanjuje.

Najbolje što možemo je da održimo tu gustinu i zdravlje kostiju jer će nas one služiti do kraja života.

Da bismo sačuvali zdravlje kostiju, moramo na vreme početi sa brigom o njima. Naša preporuka: Viton – K2 kompleks

Naša preporuka: Dr. Viton K2 Komplex

K2 Complex je nutritivna formula kaja sadrži vitamin K2-Mk7 obogaćenom morskom travom organskog porekla, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D3 i cinkom.

Dr. Viton – K2 Komplex se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/k2-komplex/

Dr. Viton – K2 Komplex se može nabaviti u apotekama: BENU, Dr. Max, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)