Osteoporoza kod muškaraca

Muškarci imaju daleko manje šanse od žena za osteoporozu, iako mogu imati gore posledice od ove bolesti. Procene su da oko dva miliona američkih muškaraca ima osteoporozu, a 8 do 13 miliona ljudi – nisku gustinu kostiju – uslov za osteoporozu.

Dok je većina žena u istraživanju rekla da bi prihvatila skrining za osteoporozu, samo 25% muškaraca pristalo bi na to. Žene više od četiri puta češće od muškaraca preduzimaju mere da bi sprečile osteoporozu: uzimanje kalcijuma i vitamina D, kao i sličnih dodataka.

„Bili smo iznenađeni koliko je velika razlika između muškaraca i žena u pogledu osteoporoze“, izjavila je autor studije dr Irina Daškova, gerijatrijski saradnik u North Shore-LIJ zdravstvenom sistemu u New Hyde Park, država Njujork.

„Pozitivna je činjenica da dugovečnost raste u američkoj populaciji, ali mi znamo, na osnovu istraživanja, da je, kada muškarci imaju prelome usled osteoporoze, njihov mortalitet veći nego kod žena i teže su medicinske posledice usled slabe gustine kostiju. U našem okruženju se smatra da je osteoporoza problem žena, a ne muškaraca, i to mora da se promeni, što pre, to bolje“, rekla je dr Irina Daškova u saopštenju.

Rezultati su nedavno objavljeni na godišnjem sastanku Američkog gerijatrijskog društva u Vašingtonu.

Neki zdravstveni problemi i lekovi koji „podstiču“ osteoporozu specifični su za muškarce, uključujući i neke lekove za lečenje raka prostate, ističu istraživači.

Dr Žizel Volf-Klajn, programski direktor za gerijatrijsko zajedništvo, sarađivala je sa dr Daškovom na istraživanju: „Naše istraživanje je jasno utvrdilo da pacijenti i lekari jednostavno ne razmišljaju o skriningu muškaraca na osteoporozu. Na kosti starijih muškaraca obično se obrati pažnja tek kada padnu i slome kuk, pa se onda preduzimaju mere da ne slome i drugi kuk.“

Zaključak

Činjenice govore da u Americi, ali i kod nas, društvo u celini nije svesno problema osteoporoze kod muškaraca, pa zato muškarci obično ne traže skrining niti dobijaju dijagnozu na vreme.

Naša preporuka: Dr. Viton K2 Komplex

K2 Complex je nutritivna formula kaja sadrži vitamin K2-Mk7 obogaćenom morskom travom organskog porekla, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D3 i cinkom.

Dr. Viton – K2 Komplex se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/k2-komplex/

Dr. Viton – K2 Komplex se može kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)