Osteoporoza kod muškaraca: Zdravlje vaših kostiju neka vam bude prioritet!

Muškarci imaju daleko manje šanse od žena za osteoporozu, iako mogu imati gore posledice od ove bolesti. Procene su da oko dva miliona američkih muškaraca ima osteoporozu, a 8 do 13 miliona ljudi – nisku gustinu kostiju – uslov za osteoporozu.

Dok je većina žena u istraživanju rekla da bi prihvatila skrining za osteoporozu, samo 25% muškaraca pristalo bi na to. Žene više od četiri puta češće od muškaraca preduzimaju mere da bi sprečile osteoporozu: uzimanje kalcijuma i vitamina D, kao i sličnih dodataka.

„Bili smo iznenađeni koliko je velika razlika između muškaraca i žena u pogledu osteoporoze“, izjavila je autor studije dr Irina Daškova, gerijatrijski saradnik u North Shore-LIJ zdravstvenom sistemu u New Hyde Park, država Njujork.

„Pozitivna je činjenica da dugovečnost raste u američkoj populaciji, ali mi znamo, na osnovu istraživanja, da je, kada muškarci imaju prelome usled osteoporoze, njihov mortalitet veći nego kod žena i teže su medicinske posledice usled slabe gustine kostiju. U našem okruženju se smatra da je osteoporoza problem žena, a ne muškaraca, i to mora da se promeni, što pre, to bolje“, rekla je dr Irina Daškova u saopštenju.

Rezultati su nedavno objavljeni na godišnjem sastanku Američkog gerijatrijskog društva u Vašingtonu.

Neki zdravstveni problemi i lekovi koji „podstiču“ osteoporozu specifični su za muškarce, uključujući i neke lekove za lečenje raka prostate, ističu istraživači.

Dr Žizel Volf-Klajn, programski direktor za gerijatrijsko zajedništvo, sarađivala je sa dr Daškovom na istraživanju: „Naše istraživanje je jasno utvrdilo da pacijenti i lekari jednostavno ne razmišljaju o skriningu muškaraca na osteoporozu. Na kosti starijih muškaraca obično se obrati pažnja tek kada padnu i slome kuk, pa se onda preduzimaju mere da ne slome i drugi kuk.“

Zaključak

Činjenice govore da u Americi, ali i kod nas, društvo u celini nije svesno problema osteoporoze kod muškaraca, pa zato muškarci obično ne traže skrining niti dobijaju dijagnozu na vreme.

Naša preporuka: Dr. Viton K2 Komplex

K2 Complex je nutritivna formula kaja sadrži vitamin K2-Mk7 obogaćenom morskom travom organskog porekla, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D3 i cinkom.

Dr. Viton – K2 Komplex se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/k2-komplex/

Dr. Viton – K2 Komplex se može nabaviti u apotekama: BENU, Dr. Max, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)