Omega-3 masne kiseline pozitivno deluju na mozak i prevencija su za abnormalnosti i razvoj degenerativnih bolesti, pokazale su brojne studije…
Jedna studija ispitivala je povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina u krvi sa smanjenjem rizika od moždanih udara kod starijih ljudi.
U istraživanju je učestvovalo 3.660 osoba starijih od 65 godina u periodu od pet godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara.
Rezultati studije su pokazali da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto i povećani sadržaj bele mase u mozgu, koja je odgovorna za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.
Identična populacija ispitanika korišćena je pri ispitivanju uticaja na mozak korišćenja ribe u ishrani, pri čemu je takođe zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu.