Iako je prva asocijacija na nemačku kuhinju pivo i kobasice, ne smemo da zanemarimo jednu od najinteresantnijih i najukusnijih evropskih kuhinja. Ove supe i specijaliteti od testa će vam pomoći da naučite magiju velikih kulinarskih majstora.
“AJNGEMAHT ” SUPA
• 2 pileća krilca
• 1 parče belog mesa
• 1 kašika ulja
• 100 gr. graška
• 3 kašike kukuruza
• 3 šargarepe
• 1 manji celer
• 1 veći paškanat
• 1 glavica crnog luka
• 2 čena belog luka
• veza peršuna
• 10 kašika griza
• 1 jaje
• So
• Biber
Priprema: Stavite ulje u posudu da se zagreje, a potom dodajte sitno sečen crni luk i beli luk. Kada luk omekša dodajte šargarepu, celer i paškanat isečen na kockice. Dodajte otprilike 1,5 litra vode i ostavite da se kuva dok povrće ne omekša, a zatim dodajte kukuruz i grašak. Kada je supa gotova, začinite po ukusu, dodajte sitno isečen peršun i malom kašičicom stavljajte knedle koje ste napravili od griza i jaja. Posle nekoliko minuta sklonite supu i služite toplo.
BAVARSKI PERECI
• 470 gr. brašna
• 1 kesica suvog kvasca
• Oko 300 ml. ključale vode
• 1 kašičica šećera
• 1 kašičica soli
• 2 kašike ulja
• 75 gr. soda bikarbona
• 3,5 litre vode
Priprema:
U dubljoj posudi sipajte 130 ml. mlake, ne ključale vode, 2 kašičice brašna, kašičicu šećera i kesicu suvog kvasca. Ostavite na toplom mestu dok kvasac ne nadođe, a potom umešajte preostalo brašno. Dodajte so i ostatak vode i zamesite testo, da vam se ne lepi za ruke. Ostavite na toplom mestu, i pokrijte krpom da odstoji oko dva sata. Kada testo nadođe, razvucite ga oklagijom, napravite perece i pospite ga morskom solju. U dublju činiju sipajte vodu i sodu bikarbonu i kada provri,stavljate jedan po jedan perek. Neka se kuva tačno tri minuta, zatim ga izvadite i staviti da se peče u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije lepu braon koru.
RABARBARA TORTA
• 1 kg. Rabarbara
• 250 gr. puter
• 1 prašak za pecivo
• 2 kašike šećera
• 3 žumanca
• 1 vanilin šećer
• 160 gr. brašno
• 40 gr.griz
• 7 kašika mleko
• 3 belanca
• 250 gr.šećer
• 3 kašike mleveni badem
Priprema: Isecite rabarbaru i narendajte je, zatim je pospite sa šećerom i ostavite da pusti sok, otprilike pola sata. Posle toga je dobro iscedite i pomešajte je sa mlevenim bademomi sa 1 kašikom griza. Puter umutiti penasto, postepeno dodavati šećer. Dodati žumanca, jedno po jedno, potom brašno, vanilin šećer, ostatak griza,prašak za pecivo i 7 kašika mleko. Dobijenu smesu stavite u pleh za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pomešajte belanca sa 250 gr. šećera- Na pola pečenja izvadite tortu i lepo rasporedite rabarbaru, a preko nje umućena belanca sa šećerom i pospite ostatak badema. Vratite tortu u rernu i pecite još 25 minuta.
ROLAT SA JAGODAMA
• 3 jaja
• 260 gr. šećera
• 150 gr. brašna
• ½ kesice praška za pecivo
• 250 gr. jagoda
• Šlag u spreju
• 1 kesica vanilin šećera
• Malo šećera u prahu za posipanje
• 200 gr. pavlake
Priprema: Odvojiti žumanca od belanca. Prvo umutiti belanca sa šećerom. U drugoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo. Umutiti belanca tako da se dobije čvrst sneg, zatim plastičnom varjačom polako dodavati šećer i mešati. Potom pomešajte sa brašnom i dobijenu smesu stavite u pleh za pečenje i peći na 200 stepeni dok kora ne počne da se odvaja od pleha. Patišpanj dok je još topao uviti u vlažnu krpu i polako uvijati u rolnu. Kada se potpuno ohladi, premazati ga pavlakom pa preko rasporediti jagode, staviti šlag i nežno saviti u rolnu. Servirati hladno.