Nega kose u trudnoći

Trudnoća je period kada se dešavaju brojne promene na telu, pa i na kosi buduće mame. Savetujemo vas kako da rešite određene probleme i pravilno negujete svoju kosu…

Usled pojačanog dejstva hormona estrogena tokom trudnoće, kosa buduće mame menja teksturu i boju. To je period kada treba posvetiti posebnu pažnju njenom oblikovanju i šišanju. Ma koliko volele dugu kosu, savetujemo vam da je skratite, ako ne na sasvim kratko, a ono bar do one dužine koja će vam olakšati održavanje.

OPADANJE KOSE

U toku trudnoće može doći do pojačanog opadanja kose, naročito u periodu razvoja ploda, jer on tada od majke uzima sve što mu je potrebno da bi se pravilno razvijao. Međutim, nije kod svake trudnice ista situacija. Ima onih kojima kosa tokom trudnoće postaje lepša, bujnija i sjajnija, ali ipak je više onih koje se žale da im nikad nije više opadala i da ne mogu da nameste frizuru kakvu žele.

Ukoliko i vi spadate među njih, savetujemo vam da, uz konsultacije sa svojim lekarom, počnete sa uzimanjem kompleksa vitamina B, koji pozitivno utiče na na rast i jačanje kose i noktiju. Najbolje je da koristite blaže šampone na bazi pantenola. Upotreba balzama i maski veoma je važna u ovom periodu. Opadanje kose možete sprečiti i prirodnim putem, upotrebom biljnih preparata. Za ispiranje možete koristiti čaj od kamilice.

MASNA KOSA

Tokom trudnoće se može dogoditi da se poremeti rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, pa u tom slučaju dolazi do bržeg mašćenja kose. Ne preporučuje se svakodnevno pranje kose pošto šampon još više iritira teme i dovodi do jačeg izlučivanja masnoće. Uvek kupujte šampon koji je namenjen za pranje masne kose, a vlasi ispirajte mlakom, a ne vrućom vodom. Izbacite iz upotrebe regenerator za kosu, ako baš morate, nanosite ga samo na krajeve ili umesto njega koristite limunov sok ili jabukovo sirće.

Što manje dirajte kosu rukama i ne češljajte je često. Možete probati da na opranu kosu stavite vrlo malu količinu bebi pudera kako bi upio višak masnoće. U borbi protiv masne kose najefikasniji su cink, pantenol i ulje od jojobe, jer sadrže prirodna svojstva za čišćenje kože glave. Ovi preparati otklanjaju prljavštinu i mast i kosa postaje elastičnija i hidriranija. Ukoliko ste voljni da ekperimentišete i želite da probate nešto novo, nudimo vam još jedan “put” ka zdravoj kosi.

FARBANJE KOSE

Većina trudnica se pita da li je farbanje u trudnoći bezbedno. Jeste, ali ipak vam savetujemo da koristite boje bez amonijaka. Hemikalije u trajnim i polutrajnim farbama nisu visoko toksične, vrlo mala količina njih se zaista apsorbuje u organizmu i nema dokaza da bi korišćenje boje jednom mesečno moglo uzrokovati komplikacije. Međutim, lekari često savetuju izbegavanje farbanja kose trajnim bojama u toku prvog tromesečja kad se kod bebe razvija neurološki sistem. Nakon toga možete nastaviti svoj “ritual” ulepšavanja.

Ako ipak želite da usporite s tim do bebinog rođenja, potražite polutrajne farbe koje sadrže male količine amonijaka i peroksida jer su takve boje sačinjene od manje štetnih hemikalija, a stapanjem različitih boja učiniće izrastak manje vidljivim. Dok se farbate, obavezno nosite rukavice i uvek radite u dobro provetrenoj prostoriji. Ukoliko imate više poverenja u frizere, zakažite termin u salonu početkom dana dok još nije gužva jer ćete tada biti manje izloženi isparavanju raznih hemikalija.