Ne možete bez slatkiša? Poslužite se ovim trikom i uživajte u slatkišima bez brige

Kako se odupreti iskušenju slasnog kolača kada bi trebalo da pojedemo nešto zdravo i niskokalorično? Francuski istraživači nude odgovor!

Tako su stručnjaci otkrili trik: pre nego što donesete odluku šta ćete jesti, uživajte u “voćnim mirisima” – zbog njih ćete biti skloniji da odaberete zdrave namirnice. Pogotovo kada je u pitanju desert.

Mirisi utiču na naš apetit

Francuski psiholozi tvrde da njihovo otkriće naglašava u kojoj meri mirisi utiču na naš izbor hrane jer ispitanici nisu ni po čemu znali da su namerno izloženi voćnim mirisima. Oni su izabrali 115 ispitanika starih između 18 i 50 godina i podelili ih u dve grupe. Rečeno im je da stručnjaci proučavaju komunikaciju za vreme jela, a ne izbor namirnica zavisno od mirisa.

Polovina ispitanika je čekala u prostoriji koja je neposredno pre njihovog ulaska bila pošpricana mirisom svežih kruški, dok su ostali ispitanici čekali u prostoriji bez posebnog mirisa.

Nakon 15 minuta, ispitanici su ušli u drugu prostoriju, gde su izabrali tri jela sa švedskog stola. Za svako su jelo imali izbor: jelo s voćem ili povrćem, ili jelo bez tih namirnica. Tako su mogli da izaberu između tanjira hladnih narezaka ili izrendanu šargarepu za predjelo, testeninu bolonjeze ili losos s rižotom od zelenog povrća za glavno jelo, i čokoladni kolač ili kompot od jabuke za desert.

Dok miris krušaka nije previše uticao na izbor predjela i glavnog jela, utvrđena je bitna razlika kod izbora deserta. Tri od četiri osobe koje nisu bile izložene mirisu kruške izabrale su čokoladni desert, u poređenju sa manje od polovinom ispitanika iz grupe koje su osetile miris kruške.

Ovom studijom je prvi put pokazano kako nesvesno percipiran voćni miris može da utiče na izbor hrane i da dovede do “voćnijih” deserta, objasnili su francuski stručnjaci.