NE IGNORIŠTE! Ovo su prvi znaci anemije

Žene su sklonije da pate od nedostatka gvožđa. Gvožđe je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da isporuče kiseonik kroz vaše telo. Nedostatak gvožđa dovodi do anemije.

Simptomi koji prate nedostatak gvožđa su:

Iscrpljenost

Ovaj znak ljudi često previđaju zato što mnogo rade, mnogo se kreću i prirodno im je da su umorni. Ali ako ste stalno umorni, osećate da nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, obavezno proverite krvnu sliku, jer možda patite od nedostatka gvožđa.

Preveliko krvarenje

Ovo se odnosi samo na žene i na menstrualni ciklus. Ukoliko imate obilne menstruacije, to je jedan od znakova da patite od anemije. Vi ste tada u začaranom krugu jer ste anemični jer gubite mnogo krvi tokom menstrualnog perioda, a krvarite obilno jer ste anemični. Obavezno posjetite i ginekolaga i doktora opšte prakse da vam pomognu da se izborite sa ovim.

Bledoća

Znate onu staru izreku: “Dok rumeni putuju, žuti žutuju”, pa se može desiti da ste prirodno bledi, i da to nema veze sa nedostatkom gvožđa. Mada u većini slučaja, bledoća je znak da ste verovatno anemični.

Imate kratak dah

Brzo se zadišete, nekada naprasno ostanete bez vazduha, čak i ako mirujete? To je znak da nemate dovoljno gvožđa u organizmu.

Srce vam ubrzano lupa

Obično kada ostanete bez vazduha, dešava se da vam srce zalupa tako glasno da imate utisak da ga svi čuju. Ovo je znak da verovatno već duže vreme patite od anemije, srce se muči pokušavajući da pumpa krv ali nje nema dovoljno. Posetite kardiologa čim osetite prvo ubrzano lupanje srca.

Glavobolje

Ukoliko imate česte glavobolje, one mogu biti posledica nedostatka kiseonika opet uslovljen manjkom gvožđa.

Depresivni ste

Depresija može biti uslovljena nedostatkom gvožđa. Čim osetite da ste zabrinuti bez razloga, depresivni, bezvoljni to su prvi znakovi da vam nedostaje gvožđe.

Opada vam kosa

Kosa vam opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već izvesno vreme? Obavezno proverite krvnu sliku.

Vegeterijanac ste

Ukoliko ste se odlučili za to da budete vegeterijanac, u svoju ishranu morate na neki način da unesete i gvožđe. Uzmite dodatne vitamine koji mogu da zamene meso ili mlečne proizvode (ukoliko i njih ne konzumirate).

Jezik vam izgleda čudno

Ukoliko vam je jezik bolan, bled, i nekako gladak, onda imate problema sa nedostatkom gvožđa. Posavetujte se sa lekarom.