Verovatno ste do sada nakon ceđenja limunovog soka bacali koru limuna. Upoznaćemo vas sa sastojcima i koristima kore limuna te načina na koji je možete iskorisiti za prevenciju i lečenje različitih zdravstvenih problema.
Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su : Vitamini C, A, beta karoten, kalcijum, magnezijum i potazijum.
Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u telu. Najvažniji sastojci su salvestrol Q40 i limonela koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih ćelija u ranoj fazi i to posebno raka dojke, debelog creva i kože.
Limunova kora prepuna je Vitmina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne sudove i snižavaju LDL holesterol te krvni pritisak. Limunova kora izvrsna je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.
Recept za sok od limunove kore:
Dva limuna operete deterdžentom ili sapunom. Kada iscedite sok iz njih preostalu koru isecite na što sitnije kriškice ili kockice. Zalijete je sa 2-3 dcl tople vode. Ostavite da stoji 12 sati. Dobiveni sok pijete svakih 3 sata po dve supene kašike, te pre i posle svakog obroka u istoj količini. Kada potrošite sav sok napravite novi i postupak ponavljate. Ovaj recept je idealan za arterosklerozu, holesterol i visok pritisak i to zbog visoke koncentracije vitamina P koji čisti krvne žile i jača krvožilni sistem u sadejstvu sa vitaminom C.
Konzumacija limunove kore:
Najbolji način konzumiranja same limunove kore je sledeći: Limun dobro operete deterdžentom ili sapunom. Nakon toga ga zamrznete u zamrzivaču. Kada spremate jelo izvadite i naribajte koru preko salata, supa, ribe, šnicli ili drugih jela po vašem ukusu. Posebno je preporučljivo naribati koru u topli čaj, sačekati malo da otpusti sok i onda piti čaj. Na ovaj način dobićete osvežavajući ukus jela ali što je još važnije veliku dozu vitamina i antikancerogenih elemenata kako biste pojačali zaštitu vašeg organizma od raka i bolesti krvožilnog sistema.
Limun možete i svež narendati u različita jela ili čaj ali je tada za razliku od zamrzavanja njegov vek trajanja kraći.
Bilo bi idealno ako možete pronaći limun iz organskog uzgoja. U suprotnom ga operate dobro ili držite u rastvoru sirćeta i vode 10-15 minuta pre upotrebe kore kako biste ukolinili evntualne nečistoće ili hemikalije sa njegove površine.