Navike u ishrani koje treba da usvojite nakon 40. godine

Starenje ne znači nužno dobijanje kilogramima. Iako su žene sklone debljanju u četvrtoj i petoj deceniji života, do toga dolazi više zbog slabijeg kretanja nego zbog hormona. Ipak, hormonalne promene mogu da utiču na oblik tela, pa se svi kilogrami koje dobijate u tim godinama smeste oko stomaka.

1. Jedite ribu

Rizik oboljenja od srčanih bolesti veći je nakon menopauze, pa barem dva puta nedeljno jedite ribu. Ako je riblji meni dva puta nemoguća nemoguća misija, probajte sa suplementima ribljeg ulja. Preliminarna istraživanja pokazuju da riblje ulje može da pomogne u prevenciji raka dojke.

2. Pripazite na liniju

Ako imate nekoliko kilograma viška, probajte da ih se rešite jer time ublažavate simptome menopauze. Mršavljenje, osim toga, snižava rizik od srčanih oboljenja i raka dojke, a takođe može da pomogne gojaznim ženama koje imaju jake valunge. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene u postmenopauzi koje su na dijeti siromašnoj masnoćama, a bogatoj ugljenim hidratima iz voća, povrća i žitarica manje sklone ponovnom debljanju.

3. Kalcijum za snažne kosti

Nakon 50. godine života povećajte dnevnu dozu unesenog kalcijuma – umesto 1,000 milligrama unosite 1,200 miligrama. S obzirom da je nivo estrogena u toj životnoj dobi manja, vaše kosti ne upijaju kalcijum kao ranije. Ako jedete mlečne proizvode, birajte one sa smanjenim udelom mlečne masti – sadrže otprilike jednako kalcijuma kao i punomasne varijante, ali imaju manje kalorija.

4. Rešite se nadutosti

Veliki broj žena koje su u menopauzi imaju problema sa nadutosti. Iako razlozi za ovo nisu u potpunosti razjašnjeni, variranje hormona tokom perimenopauze može da igra ulogu. Smanjite unos soli i prerađenih ugljenih hidrata jer zbog njih organizam zadržava vodu. Nemojte preskakati žitarice koje sadrže vlakna dobra za srce, kao ni voće i povrće.

5. Manje alkoholnih pića

Crveno vino zdravo je za srce, ali suzdržavanje od alkohola za žene u menopauzi može da ima više prednosti nego uživanje u piću. Jedno piće dnevno povezano je sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke, kažu stručnjaci, pa ako već volite povremeno da popijete čašu vina, razblažite je s vodom – time ćete uštedeti i na kalorijama. Imajte na umu da crveno vino i druga pića mogu da podstaknu valunge koji nastaju usled, alkoholom izazvog, širenja krvnih sudova.

6. Probajte biljni ledeni čaj

Topla šolja kafe ili čaja možda je deo vaše uobičajene rutine. Ipak, započinjanje dana sa vrućim napitkom tokom menopauze i nije najbolja ideja. Topla pića podstiču valunge, a kofein u kafi i čaju može da deluje na isti način. Zamenite jutarnju šolju kafe s napitkom koji je hladniji i, po mogućnosti, ne sadrži kofein.