Naučnici potvrdili: Osnovne razlike između ženskog i muškog mozga

Naučnici su potvrdili da je ženski mozak prilagođeniji obavljanju više zadataka odjednom, odnosno da su dame bolje u tzv. multitaskingu. S druge strane, muškarci su bolji kada treba da se koncentrišu na jedan, kompleksniji zadatak, bilo da se radi o popravljanju kućnog aparata ili kuvanju.

Naučnici su u istraživanju ispitali mozgove 949 mladih muškaraca i žena, te koristeći magnetnu rezonancu, mapirali su povezanost različitih delova mozga.

Rezultati su pokazali da žene imaju daleko bolju povezanost leve i desne strane mozga dok je kod muškaraca izraženija aktivnost u pojedinim delovima, naročito malom mozgu koji kontroliše motoričke sposobnosti.

Muškarci takođe imaju bolju povezanost prednjeg i zadnjeg dela mozga, što im omogućuje da brže percipiraju informacije i upotrebe ih prilikom izvršavanja kompleksnih zadataka. To znači da su oni bolji u, na primer, učenju plivanja ili parkiranju.

Istraživanje je pokazalo da žene bolje obavljaju zadatke koji uključuju logičko i intuitivno razmišljanje, posao odraditi bolje“, rekla je voditeljka istraživanja dr Verma i dodala: “No, ako dobijete zadatak koji morate odraditi odmah, muškarci će biti bolji“.

Ona dodaje i kako razlike postaju izražene tek nakon puberteta.