Najstarija dijeta: Antoan

Antoan dijeta je jedna od najstarijih koje su bile popularne na ovim prostorima. S pojavom novih dijeta ona je lagano padala u zaborav iako je jako efikasna za mršavljenje.Ishrana tokom dijete je jako neuravnotežena i nimalo zdrava ali to se isto može reći i za druge mnogo novije i trenutno popularne dijete.

Kratkoročno sprovodjenje Antoan dijete npr. sedam dana, kod potpuno zdravih osoba ne bi trebalo da izazove bilo kakve zdravstvene posledice.Zbog potpuno neuravnotežene ishrane veoma je važno da se uzimaju dodaci vitamina i minerala u tabletama.

PRINCIP DIJETE: Osnovni princip ove dijete je striktna konzumacija svakog dana jedne iste vrste hrane. Toga dana svaka druga hrana se isključuje. Usled konzumacije iste vrste hrane javlja se u toku dana zasićenost zbog koje se smanjuje unos hrane i broj uzetih kalorija. Ovakva dijeta se ne može primenjivati duže vremena nego samo u vidu povremenih kura između kojih se normalno hrani. Postoje i varijante dijete u kojoj se ista vrsta hrane konzumira čitave nedelje.

PRIMER JELOVNIKA DIJETE ANTOAN:

Prvi dan: meso

Drugi dan: povrće

Treći dan: mlečni proizvodi

Četvrti dan: voće

Peti dan: riba

Šesti dan: sirevi

Sedmi dan: jaja

Uz navedene namirnice se ne konzumira hleb.Veoma je bitno unositi više od 2 litra vode dnevno.

PREDNOSTI I NEDOSTACI: Ne postoji posebna prednost Antoan dijete, osim brzog gubitka kilograma, i ona se možda može preporučiti samo onim osobama koje na drugi način ne mogu da oslabe. Osnovna slabost je potpuna neuravnoteženost dijete, jer glavne hranljive materije, ugljeni hidrati, proteini i masti nisu ravnomerno raspoređeni. Unos vitamina i mineralnih materija takođe je neuravnotežen.