Najlepše profesije na svetu: Degustator čokolade i šampanjca, profesionalni spavač

Kada uđete u radnu kolotečinu gotovo svaki posao postaje monoton, a motivacija opada. No, to ne važi za malobrojne srećnike koji obavljaju najotkačenije poslove na svetu!

r-de-ruinart-degustation-02

Verovali ili ne, postoje ljudi koji su dobro plaćeni da spavaju, jedu čokoladu ili sladoled, te degustiraju šampanjac.

Među cool poslove spadaju i profesionalni zombiji, te dvorske lude. Ima i onih koji zarađuju spuštajući se vodenim toboganima, isprobavajući posteljinu, te kupujući najskuplje modele Ferrarija na svetu, i to ne svojim nego tuđim novcem.

Jedan od srećnika koji je početkom godine, u konkurenciji od 90.000 kandidata, dobio posao iz snova je Rič Kim iz Brajtona, Velika Britanija. Njega je australijska turistička zajednica odabrala za obavljanje dužnosti “majstora za ukuse” Zapadne Australije.

Njegov posao je da šest meseci putuje Australijom, te isprobava najrazličitija jela i pića, a zatim ih predstavi ostatku sveta. I za to je plaćen 100.000 australijskih dolara.

Iako možda zvuči neverovatno, ozbiljnost ipak nije uvek poželjna vrlina na poslu. U Engleskoj i dan danas postoji zanimanje dvorska luda koje očito nije izumrlo zajedno s kraljevima.

U udruženju dvorskih luda trenutno je više od 30 članova koji su u svojstvu lude zaposleni puno radno vreme.

Ima i onih koji su plaćeni da posetiocima “teraju strah u kosti”. Među turističke atrakcije Londona ubrajaju se zombiji, čiji je posao da iskaču iz mračnih uglova i što je moguće više zastrašuju posetioce.chocolate-1

Mnogo slađim poslovima bave se degustatori čokolade, sladoleda i šampanjca. Za 13 godina radnog staža Alison Gia pojela je tone sladoleda. Posao joj je da svaki dan pojede jednu kanticu sladoleda, te da ujedno radi i na osmišljavanju novih ukusa.

Posao iz snova radi i degustator šampanjca, Olivier Krug. U opisu njegovog radnog mesta je da putuje svetom, nadzire berbe grožđa, nadgledai komisiju za degustaciju koja isprobava na hiljade vina te, naravno, pije mnogo šampanjca.

U sklopu nove kampanje australijske turističke zajednice posao je dobio i Amerikanac zaposlen kao profesionalni posetilac partija i VIP zvanica.

Nesvakidašnjeg posla početkom godine prihvatio se i Sebastijan Smit, koji je počeo da radi kao ispitivač vodenih tobogana za kompaniju First Choice. Da bi isprobao sve tobogane, Smit će proputovati svet posećujući egzotične destinacije, od Majorke do Jamajke. Posao mu je da oceni koliko vodeni tobogan prska pri spuštanju, te faktor adrenalina.

Konkurs za definitivno mirniji, ali ne i manje neobičan posao, raspisala je robna kuća Džon Luis koja je tražila stručnjaka za ispitivanje jorgana i posteljine. U opisu posla navedeno je da se od zaposlenog očekuje da za kupce odabere najudobniju posteljinu, a preporuku daje tek nakon što je lično isproba.

Hotel u Finskoj početkom godine objavio je konkurs za radno mesto profesionalnog spavača. U opisu posla navodi se da spavač treba da provede 35 dana u hotelu Finn i isproba njihove krevete. Poželjno je da kandidat bude i bloger kako bi nakon svake noći u krevetu mogao i detaljno da opiše svoje iskustvo.