NAJBOLJE KOMBINACIJE ZA DORUČAK

OVSENA KAŠA

Uveče pomešajte tri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom, dodajte par zrna suvog grožđa i brusnice, a ujutru ćete imati spreman obrok, ili prokuvajte mleko (možete zagrejati ovseno, kokosovo ili bademovo) i prelijte ga preko ovsenih pahulja. Poklopite i ostavite da odstoji par minuta.

Ovas je bogat vitaminom E, poboljšava koncentraciju, štiti krvne sudove i snižava holesterol. Takođe, ovsene pahuljice predstavljaju sjajan izvor lipida, masti koje se nalaze u biljnim i životinjskim jedinjenjima.

JAJA SA SLANINOM ILI ĆURETINOM

Napravite kajganu ili omlet od jaja za jednim tanjim parčetom slanine ili dodajte malo ćuretine bez soli. Uz ovakav doručak poželjno je da pojedete porciju salate od svežeg sezonskog povrća.

IZVOR PROTEINA

Jaja su odličan izvor proteina, bogata su mineralima i vitaminima. Mnoga istraživanja pokazala su da doručak koji sadrži jaja povoljno utiče na metabolizam, kognitivne sposobnosti i koncentraciju.

Iako želite da smanjite telesnu težinu, ne bi trebalo da izbacite hleb sa svog jelovnika. Radije se odlučite za integralni sa celim zrnima žitarica i tostirajte ga. Hleb predstavlja rudnik korisnih supstanci, sadrži složene šećere i vlakna koja daju osećaj sitosti.

INTEGRALNI TOSTIRANI HLEB

Prepecite dva tanja parčeta integralnog hleba i premažite ih namazom. To može da bude tahini, humus, pašteta od tune ili puter. Trudite se da ne koristite kupovne namaze, već ih pravite sami jer ćete na taj način kontrolisati unos soli.