Naduveni balon ili pijano škembe: Saznajte koji tip stomaka vi imate – i kako da ga se rešite

Da li je sezona uživanja u iću i piću ostavila posledice u predelu vašeg stomaka? Verovatno jeste – ali dobra vest je da niste usamljeni u ovom problemu! Još bolja vest je da nisu svi stomaci isti, a nakon što otkrijete koji je tip vašeg škembeta biće vam mnogo lakše da ga se rešite u 2016!

Postoji šest tipova stomaka, a razlikuju se po izgledu i po tome zbog čega nastaju. Pogledajte sliku iznad i pročitajte koje su karakteristike kog stomaka – a onda saznajte i kako najlakše da ga se rešite.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Vinski stomak

Stomak koji je nastao zbog preteranog konzumiranja alkohola u peridou slavlja javlja se samo u donjem delu, i najčešće sa sobom ne donosi i višak kilograma u drugim delovia tela. Dakle, ako je stomak izražen samo napred i u donjem delu, dok su i zadnjica, i butine i struk ostali isti – verovatno je reč o vinskom stomačiću.

 

Moguće je da imate problema i sa probavom, jer nagomilavanje sala u ovom delu stomaka može da poremeti i rad organa za varenje. Za sve je, naravno, kriv alkohol, koji se u našem telu tako razgrađuje da veoma lako ostavlja vidljive posledice. Pored toga što remeti lučenje insulina, alkohol ujedno i usporava razgradnju masti.

Kako da ga se rešite?

Umesto što samo brojite kalorije koje pojedete, vreme je da razmislite o tome koliko kalorija unosite i u tečnom stanju. Pre nego što se uhvatite za piće, setite se da ta čaša vina ima gotovo isto kalorija koliko i jedan sladoled! Dakle, manje alkohola i stomak bi trebalo brzo da padne.

Naduvan stomak

Ovaj tip stomaka je jako izražen i često izgleda kao šlauf. Prilično je tvrd i baš štrči, a koža je na dodir zategnuta. Često se osećate kao da je neko naduvao balon u vašem stomaku. Najčešće je ujutru znatno manji, a tokom dana se bukvalno širi – posebno posle jela. Koliki god narastao, vaga vam to ne pokazuje, što može da bude prilično frustrirajuće.

Do povećavanja stomaka bez dobijanja kilograma dolazi usred gomilanja gasova. Naime, dok bakterije u crevima razgrađuju hranu, prirodno dolazi do stvaranja gasova. Međutim, ako jedete nešto s čime vaše dobre bakterije ne mogu baš lako da se izbore, dolazi do stvaranja dodatnih gosava, koji kreću da guraju zid stomaka i tako dolazi do onog simpatičnog škembeta koje viri iz pantalona.

Kako da ga se rešite?

Vodite računa o tome koja vam hrana prija, a koja izaziva nadimanje. Možda imate problema sa laktozom, pa bi trebalo da izbegavate mlečne proizvode – a možda vam smetaju i standardni okidači poput luka, veštačkog zaslađivača i pšenice. Pečurke i šljive su takođe poznate po tome što dovode do nadimanja. Izbegavajte ove namirnice i ne bi trebalo da dolazi do nadimanja.

Stomak od stresa

Ukoliko imate stomak koji je nastao usred stresa, on je najčešće prilično mekan i ponekad visi. Isto štrči napred kao vinski stomak, ali je znatno mekši i preliva se preko pantalona. Ukoliko vam nije jasno kako to tačno stres može da dovede do dobjanja kilograma trebalo bi da znate da u sresnim situacijama naš organizam reaguje tako što hormon stresa kortizol podstiče olobađanje šećera u krvi tok, kako bismo imali energije da se izborimo sa onim što nam izaziva stres. Ali, ukoliko se ne bavite fizičkom aktivnošću kojom biste potrošili tu energiju, ona nema gde da ide – i zato se taloži u vidu masnoća, i to najčešće u predelu stomaka.

Kako da ga se rešite?

Rešite se stresa i stomak će pasti. Zvuči tako jednostavno, zar ne? Iako je stres naša svakodnevica, postoje određene tehnike pomoću kojih možete da smanjite nivo – a jedna od njih je duboko disanje kad god se nađete u stesnoj situaciji. Probajte jogu ili meditaciju, a ujedno bi trebalo i da jedete više manjih obroka u toku dana kako hormoni ne bi ludoval