Način hodanja otkriva naše zdravstveno stanje

Način na koji hodamo može da ukazuje na niz pritajenih zdravstvenih problema, poput nedostatka vitamina ili dijabetesa. Takođe, hod otkriva i tajne seksualnog života. 

 

Žene koje imaju redovne orgazme hodaju dugim koracima, dok one koje ih teže postižu koračaju manjim koracima. Kratki koraci mogu upućivati i na osteoartritis u kukovima, probleme sa kolenima, ali i oštećenja mišića nastala usled prečestog i dugotrajnog hodanja na štiklama. Spori hod često može otkriti probleme sa pamćenjem i zaključivanjem, ali i biti rani znak Alchajmerove bolesti, otkrili su američki istraživači.

Hod bez zamaha rukama upućuje na probleme sa leđima, vratom i ramenima. Ako se jedno rame pokreće pri hodu više od drugog, to može biti znak problema sa vratom i leđima, nastalih usled sedelačkog načina života. Visoko podizanje stopala i teški koraci mogu upućivati na manjak vitamina B12 zbog kojeg se gubi osećaj u stopalima, ali i na dijabetes.

I brzina kojom hodamo je značajna. Osobe s artritisom prelaze manje od jednog metra u sekundi, dok zdravi ljudi koračaju brzinom od 1,2 do 1,4 metra u sekundi.