Može li brak da opstane bez seksa?

Predstavlja li brak bez seksa problem? Svakako da predstavlja. Bez obzira na današnju rutinu, žurbu i stres – kada nestane seksa u braku, vreme je da se ozbiljno pozabavite tim pitanjem. Naravno, postoje i opravdani razlozi zašto dolazi do smanjenja ili prestanka seksualnih odnosa, kao što su na primer, rođenje deteta, briga za bolesne roditelje, stresan posao, bolest i slično. To je potpuno normalno i očekivano u takvim situacijama.
Međutim, kada je sve normalno, a seks izostaje – vreme je da to promenite. Suočite se sa time, porazgovarajte i prihvatite činjenicu da vam to mnogo utiče na brak.
Skriveni razlozi
Često se u pozadini ovakvih problema nalazi i mnogo drugih razloga. Najčešće su to nezadovoljstvo, prestanak želje, manjak strasti, nedostatak vremena i odsutnost. Sve to dovodi do fizičke i emocionalne udaljenosti između dve osobe, a ključ svega je rešavati probleme kako dolaze i tamo gde jesu, a ne da ih stavljate pod tepih.
Navike
Kao i svi, i vi imate svoje navike. I to je normalno. Ali, razmislite o onima koje možete promeniti kako biste više vremena posvetili svom partneru i kako biste to vreme što kvalitetnije proveli. Primera radi, normalno vam je da provedete veče ispred televizora gledajući omiljenu seriju? Radije posvetite to vreme svom dragom, učinite nešto za oboje. Jednostavno, budite sa njim, ne držite se strogo svojih načela i navika baš svaki dan.
Dodiri
Zbližite se fizički tako što ćete se često dodirivati. Uhvatite ga za ruku, poljubite ga bez ikakvog povoda i zagrlite ga. Provodite vreme zajedno. Bilo s decom, bilo sami. Upoznajte se ponovo i podstaknite u vama tu iskru koja je (na kratko) nestala.
Flert
Ko kaže da flert u braku nije potreban? Itekako je poželjan. Nemojte da se ustručavate da date kompliment jedno drugome, namignete, pošaljete sms poruku primamljivog sadržaja i slično. Takve stvari svima puno znače, a sve to dovodi do boljeg seksualnog života.
Razgovor
Na kraju, ako ništa od navedenog ne uspe, razmislite o tome da kontaktirate treću osobu, to jest profesionalca koji će vam pomoći u rešavanju problema. Vešt bračni terapeut će vam pomoći da otkrijete pozadinu problema i podstaknuti rešenja za vaš seksualni život, ali i brak.