Morska alga Fukus (Fucus) – jedinstveni lek za probleme sa štitnom žlezdom i gojaznošću

Fucus je morska alga koja se koristi u medicini vekovima. Glavna upotreba ove morske alge jeste stimulacija štitaste (tiroidne) žlezde.

Jod u morskoj algi pomaže onim ljudima koji imaju nedostatak osnovnih minerala za regulisanje i poboljšanje funkcije štitne žlezde, pored toga što je korisna i za hipotiroidizam i gušavost.

Visok sadržaj joda kod ove biljke stimuliše funkciju štitne žlezde koja poboljšava metabolizam.

Fucus takođe pomaže kod problema sa lipidnom ravnotežom povezanom sa gojaznošću, i gde je gojaznost povezana sa disfunkcijom štitaste žlezde, ova alga može značajno pomoći da se smanji višak kilograma.

Poznata je po olakšanju simptoma reumatizma i reumatoidnog artritisa. Glavna fitoterapeutska upotreba Fucusa je tokom zamora i oporavka, kao i za remineraliziranje organizma.

Anti – bakterijska svojstva Fucusa pomažu u zaštiti od bakterija i virusa. Alginska kiselina, kao sastavni deo, jednog tipa dijetetskih vlakana, je korisna u olakšavanju zatvora, proliva i gorušice (gastro ezofagealni refluks). Fukoidni sastojak Fucusa, drugog tipa vlakana, pomaže u smanjivanju holesterola i nivoa šećera.

Morska alga je bogata jodom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, natrijumom, sumporom, silicijumom i gvožđem kao i nekim B – kompleks vitaminima. Sadrži fosfor, selen, mangan i cink i bitne količine vitamina A, C, E i G. Takođe sadrži anti – sterilni vitamin C, kao i vitamin K. Bogata je alginom i manitolom, karotenom i zeksantinom sa tragovima broma.