Maka je biljka koja potiče sa područja Anda i raste na visinama od 2400 do 4400 metara nadmorske visine. Drevne Inke su prah od korena ove biljke koristile pre pohoda da povećaju snagu i izdržljivost tela.
Zbog svih blagodeti koje pruža čoveku svrstana je u kategoriju superhrane. Njen koren je vekovima za domoroce izvor snage i plodnosti. Koren make u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljeno hidrate, belančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, skrob, tanin, natrijum, kalijum, kalcijum, bakar, cink, gvožđe, mangan, silicijum i magnezijum.
Maka u sebi sadrži i četiri jedinstvena alkaloida – macaina 1, 2, 3, 4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Alkaloidi iz make pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz make koji su telu potrebni.
Redovno unošenje praha korena make ženama donosi mnoge prednosti. Lekari ističu da maka pomaže u stvaranju i održavanju hormonalne ravnoteže. Alternativni lekari preporučuju maku kod hormonalnih poremećaja i problema s neplodnošću. Maka ublažava simptome menopauze – promene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično. Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osećaja neugodnosti koje proživljavaju mnoge žene.
Konzumacija make, pokazala su istraživanja, ima pozitivno dejstvo na probleme s plodnošću kod muškaraca.
Prema studiji Peruanskog univerziteta Cayetano Heredia, potvrđeno je da maka povoljno utiče na proizvodnju spermatozoida i da povećava volumen semena. Maka je delotvorna i u lečenju problema s libidom i poremećaja erekcije te je mnogi nazivaju i “prirodnom Viagrom”. Kao adaptogen, maka povećava telesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, teskobi, traumi i iscrpljenosti. Redovito konzumiranje make pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na telesne i mentalne teškoće.
Vitamin C 285 mg, vitamin B2 0,4 mg, 5,7 mg vitamina B3, vitamin B6 1.1mg, Kalcijum 250 mg, 14,8 mg gvožđa, kalijuma 2000mg, 6 mg bakra, mangan 0,8 mg. Preporučeni dnevni unos je 1500-3000 mg.