Mladi spanać za jačanje kostiju

Spanać je dostupan tokom cele godine, a proleće je idealno vreme da se uživa u ovom povrću, jer mladi spanać, za razliku od običnog, ima slađi ukus i manje je žilav. Obiluje vitaminom K koji, između ostalog, povoljno utiče na kosti.

Mladi spanać je, poput većine prolećnih plodova, vredan izvor vitamina C i kalijuma. Valja istaći i sadržaj folne kiseline i gvožđa. Oni koji se sećaju Popaja koji je svoje mišiće jačao spanaćem uvereni su da ga je upravo gvožđe u spanaću učinilo snažnim. Istina, spanać sadrži značajne količine gvožđa, ali sadrži i materije koje otežavaju apsorpciju gvožđa.

Zelenu boju duguje hlorofilu koji je izuzetno bitan u detoksikaciji, jer se tradicionalno smatra “čistačem” jetre i krvi. Dodatna prednost spanaća je niskokaloričnost, pošto u 100 grama ima tek oko 25 kalorija.

Spanać se može jesti uz testeninu, soseve, pite ili možete da eksperimentišete po volji. Kada je reč o detoksikaciji, preporuka je da uživate u salati od mladog spanaća kojoj je dodat limunov sok. Možete joj dodati mnoge sastojke od kozjeg ili kravljeg sira, orahe, semenke i maslinovo ulje. Jabuka se posebno preporučuje, jer će zahvaljujući pektinu, vlaknu iz jabuka, čišćenje biti zaokruženo.