Metoda računanja plodnih i neplodnih dana

Metoda računanja plodnih i neplodnih dana je jedna od najstarijih metoda koja se koristi u kontroli začeća. Publikovana je 1932 godine i po autorima se zove Ogino-Knausov-a metoda. Ovu metodu primenjuju bračni parovi u cilju kontracepcije ali i u cilju lečenja neplodnosti. U osnovi ove metode je saznanje da, u pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, postoji sazrevanje jedne jajne ćelije koja se oslobađa iz jajnika u periodu 13. – 16. dana od početka menstrualnog krvarenja. Tada je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju. Ta plodnost jajne ćelije u genitalnom traktu traje do 24h. Kako i život spermatozoida u ženskom genitalnom traktu traje 12-24h, može se računati da je u pravilnom ciklusu najveća mogućnost oplodnje u periodu 11. – 17. dana ciklusa. Ova metoda je dosta nepouzdana i danas se koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama koje mogu tačnije da odrede datum ovulacije (oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika). Jedna od tih je i metoda „Maybe baby” koja se zasniva na promeni sekrecije sluzi pod dejstvom povišenog nivoa hormona estrogena koji prati ovulaciju. Vizualizacija promena konzistencije pljuvačke može da odredi vreme ovulacije, ali, nažalost, na tačnost ove metode takođe utiču mnogi faktori.

Bazalna temperatura
Teoretski se normalna telesna temperatura zdravog čoveka kreće između 36 i 37°C. Telesna temperatura kod žena niža je u prvoj nego u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, a promena od niže vrednosti na višu događa se upravo za vreme ovulacije. Zato je pravilnim i svakodnevnim merenjem temperature moguće odrediti upravo taj dan. Promene u temperaturi nisu toliko velike, uglavnom tek nekoliko desetina strepena.

Kako pravilno meriti bazalnu temperaturu?

 • Merite temperaturu 5 minuta neposredno nakon buđenja, dakle pre ustajanja, jela, pića ili pušenja.
 • Toplomer držite u ustima i to svaki dan na istom mestu.
 • Izmerenu temperaturu odmah zabeležite (možete sami napraviti kalendar beleženja temperature ili ga tražiti od vašeg doktora). Ako se izmerena temeratura znatno razlikuje od prethodne, a posebno ako je niža, istresite toplomer i izmerite je još jednom.
 • Ako temperatura poraste za 4 do 5 desetine stepena iznad prethodne visine, i ako povećanje nije nastupilo zbog prehlade ili nekog drugog oboljenja, verovatno je došlo do ovulacije. To je još verovatnije ukoliko je do povećanja došlo odprilike 14 dana pre očekivane iduće menstruacije ili ako ste povećanje zabeležili na isti dan u prethodnom ciklusu. U mnogim slučajevima temperatura padne 2 do 3 desetine stepena dan pre nego usledi povećanje, odnosno ovulacija.
 • Ako merite temperaturu tačno prema ovim uputstvima, vrlo je verovatno da ćete uspeti odrediti dan ovulacije. Preporučljivo je imati odnose u toku 24 sata neposredno nakon pada temperature ili u toku 24 sata od trenutka kada ste zabeležili povećanje jer su vam tada najbolje mogućnosti da zatrudnite.
 • Kako bi ovo merenje imalo vrednost potrebno je beležiti temperaturu barem dva ciklusa. Pomoću merenja u toku ta dva ciklusa verovatno ćete već moći da predvidite kada ćete u sledećem ciklusu imati najvišu temperaturu. Napomena: suzdržavanje od polnih odnosa nekoliko dana pre ovulacije omogućiće partneru da nakupi dovoljno zrelog semena i tako poveća mogućnost oplodnje. U toku 24 sata dovoljno je imati odnos samo jednom.

Kako bi prikupili što više podataka zabeležite i ove podatake:

 • na dan kada imate odnos zaokružite izmerenu temperaturu.
 • neke žene mogu prepoznati ovulaciju pomoću pojave neznatne boli u donjem delu stomaka ili pojavom lakšeg krvarenja. Ako se pojave neki od tih znakova zabeležite ih.
 • zabeležite svaki uzrok koji bi mogao prouzrokovati povećanje temperature, poput prehlade, gripa, poremećaja varenja ili čak uživanja alkohola.
 • dane menstruacije obeležite znakom X, a za vreme njenog trajanja nije potrebno beležiti temperaturu.
 • od prvog dana prestanka menstruacije počnite s beleženjem temeprature.