Med i cimet … moćna lekovite kombinacija protiv artritisa, infekcije bešike, srca i bola u stomakuu

Med i cimet čak i ukoliko se potpuno zasebno upotrebljavaju imaju svojih lekovitih moći, a mešavina meda i cimeta nosi obeležje eliksira zdravlja i besmrtnosti. Ona je od davnina bila duhovna hrana mudraca i svetaca, blaženstvo duha i nebeski dar.

Evo šta o tome misli nauka:

Nekada se verovalo da med i cimet upotrebljeni kao mešavina mogu vratiti vid slepima ili čak oživeti mrtve. Ako ne to, ona zasigurno čuva zdravlje, daje krepkost, mladost i plodnost. Istočni narodi med i cimet smatraju najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir vekovima koriste za lečenje takoreći svih bolesti i psihičkih stanja. Postoji verovanje da čovek koji bar nekoliko puta mesečno uzima med, ne može se ni razboleti.

Naučna istraživanja, koja su obavljana širom sveta izmedju ostalog u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, pokazuju da med i cimet u kombinaciji imaju fantasticne lekovite moći kao što su regeneracija organizma, podizanje otpornosti organizma i slično. Svakako je utvrdjeno da med i cimet primenjen kao lek ima blagotvoran uticaj na celo telo čineći ga vitalnijim i snažnijim, a najnovije statistike potvrdjuju da bitno prodžava i ljudski vek.

Šta je cimet? Cimet se dobija od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u Aziji, i najviše se upotrebljava kao začin. Kineska farmakopeja ne bi mogla ni da se zamisli bez ove lekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava se za lečenje prehlade, kašlja, grčeva u želucu, problema sa varenjem, psihičkih problema i tonifikacije tela, a eterična ulja od lista ove biljke koriste se za lečenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomačnih problema, infekcija, kolitisa i sprečava slepljivanje krvnih pločica.

Kineske legende kažu da je cimet koristio Peng Zua, za kojeg postoji verovanje da je doživeo 888 godina. Zatim, da se od cimeta pravilo čudotvorno vino čija je samo jedna kap bila dovoljna da telo oboji u boju zlata i da pomešan sa mozgom od kornjače dobija magičnu moć, pa onaj ko ga popije može hodati po vodi.

U nastavku se nalaze najblagotvorniji recepti za lečenje sa medom i cimetom, koje je objavio ugledni kanadski naučni časopis Weekly World News.

ZA JAČANJE IMUNITETA

Med i cimet upotrebljeni kao mešavina, uz redovnu upotrebu ojačaće imunitet i uspešno štititi organizam od virusa i bakterija.

ZA VARENJE HRANE

Upotreba meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospešuje varenje. Za to je potrebno pre jela uzimati po dve kašike mešavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela!

ZA DUGOVEČNOST

Hunzi su pleme koje je dobro poznavalo lekovitost cimeta i meda. Oni svakodnevno uživaju u čaju od cimeta i meda, doživljavaju duboku starost i pri tom dugo ostaju krepki i vitalni a upravo ova kombinacija – kažu naučnici usporava proces starenja, produžava životni vek a kožu čini svežom, nežnom i krepkijom.

Recept za to glasi ovako: jednu kašiku cimeta i četiri kašike meda prokuvati u jednoj solji vode. Podeliti na četiri dela i piti tokom dana (četiri puta dnevno).

RAK KOSTIJU I STOMAKA

Istraživanja u Japanu potvrdjuju su da se mešavinom meda i cimeta uspešno leči rak kostiju i stomaka.

Za to je potrebno svakodnevno uzimati mešavinu jedne velike kašike meda i jedne male kašike cimeta, mesec dana tri puta dnevno.

UPALA ZGLOBOVA (ARTRITIS)

Ujutru i uveče uzimati po jednu šolju vruće vode u kojoj je dobro umešana jedna mala kašika cimeta i dve velike kašike meda. Dugotrajna terapija može dovesti do izlečenja čak i hroničnog artritisa!

PROTIV ĆELAVOSTI

U vruće maslinovo ulje umešati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta. Za nekoliko dana koren kose će ojačati i kosa že prestati da opada!

PROTIV ZUBOBOLJE

Najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mešavinu meda i cimeta.

PROTIV HOLESTEROLA

Tri male kašike cimeta i dve velike kašike meda umešati u 4 dl čaja (najbolje koristiti zeleni čaj). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi će se smanji za deset posto, a nakon duže upotrebe moguće je postići potpuno izlečenje!

PREHLADA

Redovna upotreba meda i cimeta umanjuje mogućnost prehlade i infekcije bešike.

U jednu veliku kašiku mlakog meda umešati jednu četvrtinu male kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada ce nestati. Na ovaj način se još i uspešno čiste sinusi i leci hronični kašalj.

INFEKCIJA BEŠIKE

Umešati dve velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smesa će očistiti bešiku i uništiti bakterije.

SRCE, NERVOZA I BOLOVI U STOMAKU

Med i cimet za doručak. Ukoliko se redovno za doručak jede hleb namazan sa mešavinom jednakih delova cimeta i meda imaće blagotvorno dejstvo na nervni sistem, stomačne bolove, čir na želucu i gasove.

PROTIV UMORA

Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme že se organizmu vratiti snaga i vitalnost.

BUBULJICE I INFEKCIJA KOŽE

Dokazano je da med i cimet mogu sprečiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom od jednakih delova meda i cimeta.

Protiv akni umešati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja.

ZA MRŠAVLJENJE

Mozda malo čudno zvuči ali med i cimet mogu posluziti i kao sredstvo za mršavljenje. Mešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u jednoj časi vode, ne dozvoljava masnoćama da se talože u organizmu. Za to je potrebno piti dva puta dnevno po jednu čašu ovog napitka, ujutru pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja.