Masne naslage na stomaku će nestati uz ovih 9 saveta

Salo na stomaku nije samo estetski problem. Masne naslage na stomaku objavijaju i pritiskaju unutrašnje organe i uzrok su velikog broja oboljenja – od srčanih oboljenja do dijabetesa tip 2 pa čak i nekih vrsta kancera. Čak iako se trudite da smanjite obim struka to vam ne polazi uvek za rukom. Možda su ovo razlozi za to.

1) STARITE

Sa godinama vaše telo se menja,a menja se i načni na koji gubite odnosno dobijtate kiolgrame. I kod muškaraca i kod žena metabolizam se usporava pa opada i broja kalorija koji je potreban da bi oragnizam normalno funkcionisao. Pored toga žene moraju da se nose sa menopauzom.
“Ako se žene goje posle ili tokom menopuze veće su verovatnoće da će se masne naslage lepiti baš na stomak”, kaže Majkl Jensen, profesor medicine sa odeljenja endokrinologije sa Majo klinike. U menopauzi, proizvodnja estrogena i progesterona opada. U međuvremenu, nivo testosterona takođe opada ali slabijim intenzitetom.  Pad ovih horamnona za posledicu ima da žene teže gube kilograme koji se zadržavaju na stomaku.

 

2)  KOMBINUJETE POGREŠNE VEŽBE

Kardio vežbe same po sebi neće imati veliki uticaj na obim vašeg struka.  “Morate da kombinujete podizanje tegova sa kardio vežbama”, kaže Sagneta Kašiap, endokrinolog sa Klivlend klinike. Vežbe snage povećavaju masu mišića, što tera vaše telo da sagori više kalorija. Kejt Paton, dijetetičar sa Klivlend klinike preporučuje 250 minta umereno intenzivnog treninga ili 125  minuta intenzivnog treninga nedeljno.

 

3) JEDETE PREVIŠE PRERAĐENE HRANE

“Prerađena hrana poput krekera, čipsa kao i šećer u slatkišima i gaziranim sokovima pospešuje zapaljenjeske procese u organIzmu”, kaže Kejt Paton.

“Salo na somaku se povezuje sa zapaljenskim proceseima u telu, tako da prerađena hrana samo povećava šanše da se masne nalage zalepe za stomak.” Prirodna hrana kao što su voće i povrće je puna antioksidanta koji imaju protivupalno dejstvo.

 

4) JEDETE POGREŠNE MASTI

Telo ne skladišti sve masti na isti način. Istraživanja pokazuju da zasičene masti, poput onih u mesu, povećavaju obim sala na stomaku. Sa druge strane, nezasićene masti, poput onih koji se nalaze u maslinovom ulju ili omega 3 masne kiseline, imaju  protivupalno dejstvo i ako ih unosite u pravilnim količinama mogu imati dobar uticaj na vaš organizam. Paton ipak upozorava da prevelika količina bilo kojih masti povećava nivo kalorija koje unosimo, pa time utiče i na obim struka.

 

5) POD STRESOM STE

Stres, šta god da ga izaziva, rokovi, deca, računi, smanjuje šanse da se izgubite neželjene kilograme. Ne samo zato što, kada ste pod stresom, često posežete za slatkišima i visoko kaloričnom hranom, već zato što se nivo hormona kortizola izuzetno povećava. Visok nivo kortizola u organizmu se povezuje sa povećanim obimom masnih naslaga na stomaku.

6) SPAVATE  PREMALO

Većina ljudi spava u  proseku šest sati. To nije dovoljno. Studija koja je trajala 16 godina, a u kojoj je učestvovalo 70 000 žena pokazala je da žene koje spavaju manje od pet sati imaju veće šanse da dobiju višak kilograma od onih koje spavaju sedam i više sati dnevno.

 

7) NISTE DOVOLJNO MOTIVISANI

– Za smanjenje obima struka i sala sa stomaka potrebna ja kombinacija ishrane koja podrazumeva nizak unos kalorija, hranu bogatu vlaknima i nizak nivo ugljenih hidrata i šećera. Uz to potrebno je da je da vežbate . Najbolje je da kombinujete kardio vežbe sa dizanjem tegova, kaže dr. Kašiap.

 

8) OBLIK VAŠEG TELA JE “JABUKA”

Ako vam se masne naslage lepe za stomak, pre nego za bokove i butine, oblik vašeg tela je “jabuka”. Ova genetska predispozicija podrazumeva da ćete teže skinuti salo sa stomaka, ali to nije nemoguče, kaže dr. Kašiap.

 

9) NE VEŽBATE PRAVILNO

Da biste sagoreli salo morate da izazovete svoje telo. Smanjenje obima struka možete postići samo intenzivnom treningom, a  to znači da da sagorite više kalorija za manje vremena.