Lekovit začin: Karanfilić – jak miris za široku upotrebu

Sigurno ste ga već probali u toplim zimskim napitcima, ali i u pasti za zube, losionima za telo i parfemima.

Reč je o karanfiliću, gorak začin, oštrog i aromatičnog mirisa, sladak i jak ukus. Danas, jedan od najpoznatijih začina na svetu.

Lekovita moć: Karanfilić se koristi za lečenje mnogih bolesti. Glavni sastojak karanfilića je eugenol čija je glavna karakteristika protiv upalno dejstvo. Osim toga sadrži minerale kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je i vitaminima B, C, E i K.

Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha: Karanfilić deluje kao analgetik, i dugo se koristi za uklanjanje lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju pre operacije.

Uništava bakterije i parazite: Karanfilić deluje kao antimikrobni sredstvo, koje uništava parazite i bakterije. Antiparazitsko čišćenje celog organizma sa pelinom, crnim orahom i karanfilićem je pravi pogodak.

Protiv upale grla i gripa: Istraživanja pokazuju da je karanfilić odličan lek protiv gripa i prehlade. Ovo piće će odmah ukloniti simptome.

  • 2 dl.tople vode
  • 1 kašika sveže rendan ren
  • 1 kašika meda
  • sve stavite u čašu, promešajte i popijte