Evo jedne fine dijete za ljubitelje masnog i sve one koje danima grize savest posle pojedenih 200 grama čvaraka ili/i isto toliko slanine. Dobre vesti su da mogu slobodno jesti masnoće – i još uz to gubiti kilogrami. Loše vesti: Nema umakanja hleba u sok od pečenja ili sitne čvarke… jer… u ovoj dijeti nema hleba (kao ni drugih namirnica bogatih ugljenim hidratima).
LCHF dijeta podrazumeva unos znatno manjih količina ugljenih hidrata i povećanje unosa masnoća koje kod ove dijete predstavljaju glavno gorivo za organizam. Atkinsonova dijeta takođe zagovara smanjen unos ugljenih hidrata, ali na račun i proteina i masnoća što na neki način ove dve dijete čini sličnima.
Osvrnimo se na masnoće…
Poslednjih godina bilo je dosta rasprava o masnoćama – da li su baš toliko štetne koliko se o njima priča ili su “kolataralna šteta” pogrešnih zaključaka istraživača na polju ishrane proteklih tridesetak godina. Iz sve više studija – proizilazi da su se nekadašnji autoriti na polju ishrane malo prevarili i više od tri decenije davali pogrešne preporuke koje se odnose na izbegavanje određenih vrsta masnoća. Zvanične preporuke koje i danas važe su: Izbegavajte zasićene masnoće (masnoće uglavnom životinjskog porekla) i koristite one nezasićene (različita ulja, margarini kao i bijne masti). Nove, nezvanične, preporuke glase: Jedite dosta zasićenih masnoća, ništa strašno vam neće biti ali izbegavajte ulja i hidrogenizovane masnoće kao i ugljene hidrate. Inače, sve je više potvrda da je LHCF najdelotvornija u smanjenju telesne težine i borbi protiv povišenog šećera.
Kako LCHF praktično izgleda
Jednostavno rečeno: jedite meso, ribu, zeleniš koji raste iznad zemlje i prirodne masnoće, na primer puter, a zaobiđite šećer, hleb, testa, pirinač, krompir…
Jedite kada ste gladni, do sitosti, a onda povucite ručnu. Jednostavno, zar ne? Ne treba računati kalorije, niti meriti gramažu hrane. Zaboravite polugotova i gotova jela, kao i lajt i dijetalnu hranu i pića. Mehanizam po kome “radi” LCHF dijeta je jednostavan: kada se u ishrani izbegne šećer i smanji unos ugljenih hidrata, tada se stabilizuje nivo šećera i opada nivo insulina. Iskorišćavanje masti se povećava i čovek se oseća sitijim a kilogrami odlaze…
Saveti za ishranu
Jedite bez ustezanja do sitosti:
|
Izbegavati:
|
I još: Ponekad se može konzumirati čokolada (sa najmanje 70% kakaoa) kao i čaša dobrog suvog vina; Svakodneva pića su, naravno voda, kafa, i čajevi. |
Preporuke za doručak
Jaja i slanina, omlet, ostaci jučerašnje večere, kafa, jaja sa majonezom ili puterom, sir premazan puterom i šunka, komad bri sira sa šunkom ili nekom salamom i jogurtom koji sadrži mnogo masnoće sa koštuničavim plodovima…
Preporuke za ručak i večeru
Meso, riba ili piletina, za zelenišem i finim, masnim prelivom, krompir ima mnogo zamena, na primer pire od karfiola ili brokoli. Gulaši, čorbe od odabranih namirnica koje sadže veoma malo ugljenih hidrata. Jelo će biti ukusnije ako se koristi puter, pavlaka ili kačkavalj. Ova ishrana ne izaziva potrebe za “grickanjem izneđu obroka”. Ali, ako je baš, ponekad, neophodno, pripremite sebi komad kačkavalja sa šunkom ili uzmite masline, lešnike, komad sira možda kuvano jeje, koštuničavo voće. Ako zaista ogladnite između obroka to samo znači da ne jedete dovoljno. Ne bojte se masnoća, jedite malo više i duže ćete biti zadovoljni.
I, naravno, ako počinjete ovu dijet obavezno iz kuće izbaciti sve namirnice koje sadrže ugljene hidrate. A naročito: bombone, čips, voćne sokove i osvežavajuća pića, margarin, šećer u bilo kom obliku, hleb, testa, pirinač, krompir, pahuljice, sve što je osiromašeno, keks, sladoled.