Krvni pritisak, dojke, obim struka … Ove samopreglede treba da uradi svaka žena

Bilo bi idealno da žene svake godine imaju zdravstveni pregled. Poseta lekaru treba da uključuje diskusiju o porodičnoj zdravstvenoj istoriji, kao i o nekim navikama. Ali postoje stvari koje možete učiniti za sebe.

Evo šest samopregleda koje bi svaka žena trebalo da primeni.

DOJKE

Dojke treba pregledati jednom mesečno, a posebnu pažnju obratiti na promene na njima, poput crvenila, udubljenja, osipa ili bola …

„Postoji zabrinutost da se žene osećaju ohrabrene normalnim samopregledom, ali „ne osećam ništa“ne mora nužno značiti da nema ničega“, rekla je dr. Airlekia Norvood, šef porodične medicine u bolnici Henri Ford Vest.

KOŽA

Redovni pregledi kože jednom mesečno mogu vam spasiti život. Pregled treba da obuhvati svaki centimetar tela, čak i delove koji nisu izloženi suncu, kao što su vrh glave, ruke, područje oko noktiju, ispod dojki, pa čak i genitalije i stopala.

„Ako se rano otkrije, rak kože obično se može izlečiti“, kaže dr Norvood.

OBIM STRUKA

Izmerite obim struka na svaka 3-4 meseca. To može biti bolji pokazatelj zdravstvenih i budućih zdravstvenih rizika od indeksa telesne mase. Zašto? Više masti na stomaku takođe znači veće šanse za bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Generalno, žene su najzdravije kada im je obim struka manji od 88 centimetara.

PULS

Ubrzan rad srca može biti znak disfunkcije štitne žlezde – hipertireoza, abnormalnost srčanog ritma ili drugih srčanih problema.

Kažiprst i srednji prst stavite na vrat ili iznad dlana i brojajte otkucaje za 15 sekundi. Pomnožite sa 4 i dobićete vrednost pulsa.

„Normalna vrednost pulsa u mirovanju je između 60 i 100“, kaže dr Norvood.

 VISINA

Merenje visine jednom godišnje je jednostavan način za nadgledanje zdravih kostiju.

„Smanjivanje visine znači da gubite kosti i to može biti rani znak osteoporoze. „Ojačajte kosti hodanjem, trčanjem i dizanjem tegova“, kaže dr Norvood.

KRVNI PRITISAK

Redovna kontrola krvnog pritiska znači blagovremenu prevenciju budućeg zdravlja.

„Neko ko je zdrav, ali povremeno ima visok krvni pritisak i nije mu dijagnostikovana hipertenzija, trebalo bi da ima periodične provere. „Proverite krvni pritisak i merač krvnog pritiska kod porodičnog lekara najmanje jednom godišnje“, savetuje Norvood.