Krem od kefira, ukusan desert za tople letnje dane, možete pripremiti za dvadesetak minuta. Nežan kiselomlečni krem, vazdušast, lak, niskokaloričan od kefira (napitka dugovečnosti i zdravog mlečnog proizvoda) – odlična je poslastica za decu i odrasle.
Krem od kefira. Recept.
Za pripremu ovog deserta (za 4-6 porcija) biće potrebno:
- – 0,5 l kefira (ili jogurta)
- – 1 kisela pavlaka
- – 10 gr želatina
- – 5 supenih kašika šećera
- – 1 kesica vanil šećera
- – za dekoraciju krema (po vašem izboru): kakao, cimet, rendana čokolada, plazma keks, sveže voće itd..
Priprema krema:
- Za početak, potopite želatin u vodi. Ostavite desetak minuta da nabubri. Za to vreme, pomešajte kefir(jogurt), pavlaku, šećer i vanil šećer. Mešajte dok se šećer ne rastvori.
- Želatin stavite na vodenu paru da se otopi (na 2-3 minuta). Tankim mlazem sipajte otopljen želatin u prethodnu smesu, stalno mešajući da se želatin ravnomerno rasporedi u smesi.
- Stavite u frižider na pola sata. Za to vreme krem počinje da se zgušnjava i blago se želira. Izvadite sud iz frižidera i umutite ga mikserom. Krem će postati nežan i vazdušast, pomalo uvećan u obimu.
- Krem rasporedite u čaše ili manje činije, dekorišite ga po želji i ostavite u frižider na 3-4 sata.
Ako nemate mogućnost, ili ne želite mutiti krem mikserom, možete ga odmah sipati u čaše. Biće podjednako ukusan, samo neće biti vazdušast.