Zasladite se tokom vikenda uz ovaj divan kolač…
Sastojci za kore:
– 5 jaja
– prstohvat soli
– 100 g šećera
– 2 kašike skrobnog brašna
– 2 kašike kakaoa
– kesica praška za pecivo
– 80 g maslaca
– kašika višnjevače
– 100 g lešnika
Sastojci za krem:
– 80 g skrobnog brašna
– 70 g šećera
– 700 ml mleka
– 100 g mlečne čokolade
– 200 ml slatke pavlake
– 200 g trešanja
Sastojci za dekoraciju:
– 150 g trešanja
– 100 g oraha
– 50 g šećera
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte prstohvat soli. Žumanca i šećer umutite penasto, dodajte prosejano skrobno brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Izmešajte, pa dodajte i otopljeni maslac, višnjevaču i mlevene lešnike. Na kraju, lagano umešajte sneg od belanaca. Smesu preručite u četvrtasti podmazani pleh i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Prohlađenu koru prepolovite.
Za krem izmešajte skrobno brašno sa osam kašika mleka. Preostalo mleko zagrejte zajedno sa izlomljenom čokoladom. Kad mleko provri i čokolada se istopi, umešajte razmućeno skrobno brašno. Kuvajte dok se krem ne zgusne, pa ga skinite s vatre. Hladite uz mešanje da se ne bi uhvatila korica. Slatku pavlaku dobro umutite i sastavite s prohlađenim kremom. Nafilujte kore.
Višnje, trešnje i orahe stavite da se kuvaju sa šećerom i malo vode. Kad se zgusne, skinite s vatre, ohladite, pa premažite površinu kolača.
Prijatno!