Kozmetičke greške koje koža ne zaboravlja

Da biste se u svojoj koži osećali dobro, ona mora biti negovana i zdrava. Imajte na umu da koža skupo plaća sve vaše greške. Najčešće su sezonsko nanošenje kreme sa zaštitnim UV faktorom, odlazak na spavanje sa šminkom na licu, kupovina skupih proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože i prečesto menjanje kozmetičkih preparata. Ako takve greške u nezi kože činite često, vratiće vam se poput bumeranga jer će se na licu pre vremena pojaviti vidljivi znakovi starenja.

Na primer, ako pod izgovorom da nijedna krema ne deluje stalno isprobavate nove proizvode – grešite. I vašoj koži, ali i preparatu potrebno je vreme da bi se “sprijateljili”. Većini krema treba oko osam nedelja da bi pokazale vidljive rezultate delovanja. S druge strane, koži je takođe potrebno vreme kako bi izgradila toleranciju na agresivne antiejdž sastojke u kremama.

Ako kreme menjate prečesto, posledice mogu biti upale na koži koje ubrzavaju stvaranje finih bora i tamnih mrlja, kao i opuštanje kože. Dermatolozi savetuju da, ako želite da promenite preparat, to činite najčešće jednom u dva meseca.

Za skidanje šminke potrebno vam je samo dva minuta, a pomoći će koži da godinama zadrži svež i negovan izgled. Inače će koža celu noć biti pritisnuta teretom masnoće, nečistoća i čestica šminke, a posledica su začepljene pore i akne.

Grubi pokreti pri uklanjanju šminke s očiju rastežu kožu i smanjuju njenu elastičnost. Najbolji su blagi odstranjivači šminke, a idealna zamena je i dečji šampon.

Zamenite maskaru svaka tri meseca, a kremasta rumenila, pudere i senke ne upotrebljavajte duže od šest meseci. Puderi u prahu traju do dve godine, a ruževi oko godinu dana.

Pri izboru kozmetičkih preparata bacite pogled na deklaraciju i listu sastojaka. Najučinkovitiji antiejdž preparati su oni koji na spisku sastojaka imaju retinoide, AHA, peptide, vitamin C i hidratore poput hijaluronske kiseline.

Ako vam agresivni piling izaziva crvenilo i iritaciju kože, umesto grubim pilinzima mrtve ćelije odstranite hemijskim pilingom poput glikolne kiseline ili nežnim sredstvom sa sitnim perlicama.

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu rezervisane samo za leto i sunčanje. Tokom cele godine izloženi smo štetnom delovanju UV zraka, koji su glavni krivac za prerano starenje kože. Budući da prodiru i kroz staklo, na dometu ste čak i onda kada ste u kući ili autu. Da biste zaštitili kožu, svaki dan upotrebljavajte kremu za sunčanje ili hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom 30.